Archive for the ‘Ethiopië’ Category

May 10 15

To read or not to read

door "Peter Van Acker"

Orhan Pamuk - Het Zwarte Boek

De “Limerick” aan het Sint-Pietersstation in Gent is reeds geruime tijd mijn favoriete boekhandel. Omdat ik recent in Istanbul was, liet ik me verleiden tot de aankoop van het “Het zwarte boek”: een roman van de Turkse schrijver Orhan Pamuk, die – zo vertelde me de voorflap – in 2006 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg. Wat een vergissing: niet de schrijver maar de lezer die het laatste blad van deze 600-pagina’s tellende turf kan omdraaien, verdient de Nobelprijs. Zelden heb ik ‘s avonds zoveel liever de slaap verkozen dan het eindeloos gemeander van “Het zwarte boek”. Welke masochistische lezer stuurt me als eerste zijn adres zodat ik het hem gratis kan toesturen? Ongeschonden en ongelezen na pagina 325!

(more…)Apr 08 27

Who the f**k was Saint George?

door "Peter Van Acker"

Saint George, of Sint Joris in het Nederlands, is de patroonheilige van de scouts, de boeren, de kuipers, de zadelmakers, de toeristen, … maar ook van Engeland en Catalonië.Sint Joris De dag van Sint Joris wordt gevierd op 23 april.

De legende van Sint Joris speelt zich af in een stad in Libië (Silena) die door een draak werd getiranniseerd. Dagelijks verslond het monster twee schapen, die hem geofferd werden, zodat hij zich rustig zou houden. Toen de laatste schapen opgegeten waren, eiste de draak mensenoffers. Hierbij viel het lot op de dochter van de koning. In bruidskleren trad zij haar dood tegemoet. Toen Joris dat hoorde, reed hij spoorslags naar de stad, versloeg de draak en redde de dochter van de koning in ruil voor diens belofte dat hij al zijn onderdanen zou laten dopen.

In ruil voor het doopsel van zijn onderdanen? Had Joris niets beter kunnen bedenken: de hand van de dochter van de koning bijvoorbeeld, of een groot festijn met gratis spijs en drank, of desnoods simpelweg een zak vol met goud te verdelen onder de armen? Daarom vraag ik het aan u : “Wie was Sint Joris eigenlijk volgens jou?”

(more…)Apr 08 21

Ethiopië

door "Peter Van Acker"

Ethiopië is een arm land. Dat blijkt uit de cijfers. In 2006 bedroeg het inkomen per hoofd 170 dollar. Dat is iets minder dan een halve dollar per dag voor elke inwoner. Vergelijk dat met de 105 dollar die elke Belg gemiddeld per dag verdiende in 2006, en dan kan je je al een goed beeld vormen over de graad van armoede in Ethiopië. Maar cijfers hebben iets koud en kunnen gemakkelijk terzijde geschoven worden.

(more…)