Archive for the ‘Rekenen’ Category

Jan 18 27

Raadseltje

door "Peter Van Acker"

VerjaardagsraadselIk hoor wel eens zeggen dat de raadsels op intussen… BLOG te moeilijk zijn. Bij een raadsel zweeft er een zekere waas in het oogvocht van de trouwe bloglezer. Edoch, we geven niet op. Het brein aanscherpen is ons doel. Hier gaan we!

Een leraar staat voor een klas van 23 leerlingen. Hoe groot is de kans dat twee leerlingen dezelfde jaardag hebben? Eenvoudig, of toch niet?

Peter

PS: We gaan van een normaal jaar van 365 dagen uit.Dec 17 01

Simpson’s Paradox

door "Peter Van Acker"

Simpson's Paradox

Het is al weer veel te lang geleden. Hier komt nog eens een raadsel. Een makkie! Of toch niet?

Twee nieuwe medicijnen (Stoneyminator & Calrencraser) worden getest op hoe goed ze werken bij de behandeling van nierstenen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kleine en grote nierstenen. De resultaten na 350 “trials” voor elk medicijn zien er als volgt uit:

(more…)Aug 17 12

Out of blog

door "Peter Van Acker"

We zijn er niet, maar straks weer wel!

Ken jij het antwoord op onderstaande puzzel?

GeniusesOnly

PeterApr 17 09

An alternative riddle

door "Peter Van Acker"

An alternative riddleIn een niet nader genoemd land bestaat het parlement uit vampiers en politici. De vampiers liegen altijd en de politici spreken altijd de waarheid. Echter, de helft van zowel de politici als van de vampiers zijn niet meer goed bij hun verstand. Zij zijn m.a.w. gek: voor hen zijn alle ware beweringen vals en alle valse beweringen waar. Bij de gezonde helft van zowel de vampiers als de politici is het precies omgekeerd: voor hen zijn ware beweringen waar en valse beweringen vals. En verder maken de gezonde politici en de gekke vampiers alleen maar ware uitspraken. De gekke politici en de gezonde vampiers daarentegen maken alleen maar valse uitspraken.  

(more…)Feb 17 18

A political riddle

door "Peter Van Acker"

Raymond Smullyan

Wat een tijd! Of we ons nu verkijken op de binnenlandse of op de Amerikaanse politiek, we vallen van de ene verbazing in de andere. Daar worden we dus niet vrolijk van.

Gelukkig is er nog satire. Satire verzacht, het geeft het hedendaags geklungel een plaats, da’s zeker – “rions pour pas pleurer” – maar het brengt wel geen oplossingen, dat zullen die vermaledijde politici zelf moeten vinden.

Maar hoe goed zijn die politici in het vinden van oplossingen. Laten we ze eens testen? En kan jij hen daar bij helpen?

(more…)Page: 1 2 3 4 5 6 Next