Archive for the ‘Rekenen’ Category

Aug 17 12

Out of blog

door "Peter Van Acker"

We zijn er niet, maar straks weer wel!

Ken jij het antwoord op onderstaande puzzel?

GeniusesOnly

PeterApr 17 09

An alternative riddle

door "Peter Van Acker"

An alternative riddleIn een niet nader genoemd land bestaat het parlement uit vampiers en politici. De vampiers liegen altijd en de politici spreken altijd de waarheid. Echter, de helft van zowel de politici als van de vampiers zijn niet meer goed bij hun verstand. Zij zijn m.a.w. gek: voor hen zijn alle ware beweringen vals en alle valse beweringen waar. Bij de gezonde helft van zowel de vampiers als de politici is het precies omgekeerd: voor hen zijn ware beweringen waar en valse beweringen vals. En verder maken de gezonde politici en de gekke vampiers alleen maar ware uitspraken. De gekke politici en de gezonde vampiers daarentegen maken alleen maar valse uitspraken.  

(more…)Feb 17 18

A political riddle

door "Peter Van Acker"

Raymond Smullyan

Wat een tijd! Of we ons nu verkijken op de binnenlandse of op de Amerikaanse politiek, we vallen van de ene verbazing in de andere. Daar worden we dus niet vrolijk van.

Gelukkig is er nog satire. Satire verzacht, het geeft het hedendaags geklungel een plaats, da’s zeker – “rions pour pas pleurer” – maar het brengt wel geen oplossingen, dat zullen die vermaledijde politici zelf moeten vinden.

Maar hoe goed zijn die politici in het vinden van oplossingen. Laten we ze eens testen? En kan jij hen daar bij helpen?

(more…)Oct 16 15

Begrotingsraadsel

door "Peter Van Acker"

Begrotingsbesprekingen oktober 2016

Vijf ministers zitten aan tafel en hebben een budget van 100 miljard Euro te verdelen. De eenheid van verdeling is 1 miljard Euro. De werkwijze die ze volgen voor de verdeling is de volgende: de meest mondige minister mag eerst een voorstel doen, daarna de op-één-na meest mondige, enz. Laten we de volgorde 5-4-3-2-1 van meest mondige naar minst mondige nemen.

Minister nummer 5 doet dus een voorstel voor het verdelen van het budget. Ze stemmen vervolgens. Iedereen moet VOOR of TEGEN stemmen. Onthouding is niet mogelijk. Als 50% of meer VOOR het voorstel stemt, dan wordt het budget verdeeld en is het hele verhaal afgelopen.

(more…)Aug 16 06

Digging for gold…

door "Peter Van Acker"

Koffers

Het is nog eens tijd voor een raadsel.

Er zijn drie koffers:
– in een koffer zitten 100 goudstukken;
– in een andere koffer zitten 50 goudstukken en 50 zilverstukken;
– en in een derde koffer zitten 100 zilverstukken.

Nu zegt men jou dat de labels zoals ze hierboven geplaatst zijn, allemaal foutief zijn. Geen enkel label is juist geplaatst. In koffer A zitten dus zeker geen 100 goudstukken, enz.

Vervolgens mag je één willekeurig muntstuk uit een van de koffers halen en op basis daarvan kiezen welke koffer je wenst te houden. Uiteraard wens je met de koffer met de 100 goudstukken naar huis te gaan!

Hoe ga te je te werk?

Peter

P.S. En voor zij die niet van puzzelen houden en tegelijkertijd beseffen dat er ook nog zoiets is als immaterieel goud, is er volgend muziekje:

Neil Young – Heart of GoldPage: 1 2 3 4 5 6 Next