Archive for the ‘Oeganda’ Category

Mar 09 15

In the news

door "Peter Van Acker"

Na 4 jaar Oeganda herken je in de pers al eens andere mensen dan het normale rijtje aan hoogwaardigheidsbekleders, diplomaten, artiesten en sportfiguren.

Mildred Gamba is de trainer van onze zoon Etienne. Zij traint Etienne in het hardlopen. Apetrots kwam ze ons melden dat ze op de “University Games” alhier twee medailles had gewonnen: één voor 100 meter hardlopen en één voor verspringen. Ook op de 200 meter hardlopen had ze gewonnen maar haar medaille had ze door de organisatoren om een voor mij onduidelijke reden moeten afstaan aan de tweede. Hopende op een nieuwe vrouwelijke en Oegandese versie van Hussein Bolt, hebben we haar alvast haar handtekening laten zetten boven haar foto in de krant.

(more…)Mar 09 09

Eén dag laat

door "Peter Van Acker"

Het was gisteren 8 maart, en dus internationale vrouwendag. Die dag verwijst naar de eerste staking van vrouwen in 1908 tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie van New York. De staking is beroemd geworden omdat de vrouwen “brood en rozen” eisten.

Ik had me voorgenomen ‘s avonds een leuk stukje te schrijven over de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de vrouwendiscriminatie. Maar omdat ik eerst nog in de buurt van de Europese Commissie onze tijdelijke pleegdochter moest afhalen, werd ik onvermijdelijk geconfronteerd met talrijke schaarsgeklede dames die voor enkele centen een paradijs beloven dat er geen is. “Voor hun geen vrouwendag,” schoot het door mijn hoofd. Bovendien had ik pas gelezen in een studie van de Internationale Organisatie voor Migratie dat sommige Congolese dames onder de marktprijs werken, en een beurt verkopen voor 400 Oegandese shilling (15 Euro cent).  Met die weinig opbeurende gedachten kwam ik thuis, en weg was alle inspiratie voor een bijdrage over de internationale vrouwendag.

(more…)Jan 09 26

intussen… QUIZ

door "Peter Van Acker"

Coat_of_arms_of_Uganda 26 januari is in Oeganda een vrije dag. Maar als je al op verscheidene plaatsten in de wereld hebt gewoond, worden die dagen in zekere zin betekenisloos. Als vreemdeling in steeds andere landen geraak je nogal snel onthecht en ga je niet echt meer echt op zoek naar de reden achter die vrije dagen. Je aanvaardt ze voor wat ze zijn: rustdagen en ook niet meer dan dat.

Om toch niet helemaal cultureel vervreemd te geraken, kan je zo’n vrije dag het best gebruiken om je kennis over het land dat je thans omarmt wat bij te spijkeren. Mag ik je uitnodigen voor een korte quiz over Oeganda? 

(more…)Jan 09 22

Hack that poetry…

door "Peter Van Acker"

In Kampala gaat wel vaker iets fout. Het is een stad met groeipijnen. Ze puft en hijgt onder de steeds grotere behoeften van haar inwoners. Ze beantwoordt de vele verzuchtingen koppig met benzineschaarste, electriciteitspannes, internetonderbrekingen of gastekorten. En af en toe doet ze het uitdagend als een jonge puber door alle diensten gelijktijdig stop te zetten. Op zo’n momenten kan alleen poëzie troost brengen. Men neme een bestaand gedicht als canvas en wijzigt enkele woorden totdat het geheel het gevoel verwoordt dat bij het moment past. Onderstaand gedicht is dan ook bij kaarslicht geschreven.

(more…)Dec 08 18

Zalig uiteinde

door "Peter Van Acker"

Etienne, Astrid en Peter doen het dit jaar op zijn Surinaams. Wij wensen jullie een “zalig uiteinde”, maar eigenlijk ook wel een beetje meer dan dat : wij wensen jullie in het komend jaar een goede gezondheid, hechte familiebanden, goede sociale relaties en genoeg bestaansmiddelen. En was het op één van die punten wat minder in 2008, dan mag het wat ons betreft gerust wat meer zijn in 2009.

Om onze groet nog overtuigender te brengen hebben we een speciale “flipping book” gecreëerd. Kijk je even mee…

(more…)Page: 1 2 3 4 Next