Archive for October, 2008

Oct 08 30

VIP Latrine

door "Peter Van Acker"

Ik had nooit gedacht dat ik op zo’n korte tijd een expert in latrines zou worden. Het begon allemaal toen mijn ogen in een godvergeten gat in ruraal Oeganda op onderstaand bord rustten. Ik kon me moeilijk voorstellen dat BTC latrines bouwde voor de VIP’s uit de streek. Bovendien leek het me helemaal twijfelachtig dat de lokale notabelen naar de plaatselijke school zouden afzakken voor het doen van hun behoeften.

VIP-Latrine

(more…)Oct 08 28

Dubbel…

door "Peter Van Acker"

Majo Ik ken wel meerdere woorden waarin “dubbel” voorkomt, maar dat ik er ooit één zelf zou moeten verzinnen had ik nooit gedacht. Zo beweren kwatongen dat president Yoweri Museveni een dubbelganger heeft, geniet Double Lait van Côte d’Or al lang de voorkeur van mijn smaakpapillen, en behoort dubbel-elpee weldra tot het rijk van het verdwenen taalgebruik.

Maar wat te denken van bijgevoegde foto van een Belgische dame op het voorblad van de bijlage bij de Sunday Vision? “Dubbelzogen” schiet me spontaan te binnen, niet alleen omdat de beide kinderen aan twee borsten zuigen, maar ook nog eens omdat het twee kinderen van een verschillende cultuur betreft. (Click on pic to enlarge!)

(more…)Oct 08 19

NMR

door "Piet De Tollenaere"

intussen… BLOG verwelkomt zijn eerste gastauteur. NMR is een verhaal van Piet De Tollenaere over een fietsongeluk en de kleine ongemakjes die daarbij horen.  Teken zijn petitie op het einde van dit verhaal en help daarmee de Vlamingen die op hun hoofd gevallen zijn.

– NMR –

Ach, kent niet iedereen zo iemand waar hij mateloos naar opkijkt? En ja, ik geef het niet graag toe, maar ik weet het wel, de mate van mijn bewondering voor hem is in feite nooit echt gezond geweest. Er zat altijd een vreemd kantje aan. Iets van ‘wat hij ook doet, dat wil ik ook’. Toch dacht ik dat dit voorbij was. We spreken trouwens over een tijd van meer dan 25 jaar geleden. Stel je voor zeg, 25 jaar! Ik was toen niet eens 25. Ik was er 16, daarna 17, later eens 18…

(more…)Oct 08 18

De kracht van een trompet

door "Peter Van Acker"

Nooit gedacht dat ik zo lyrisch kon worden van een lied Third World Lovewaarin een trompet centraal staat.  “Hamina” van “Third World Love” brengt me naar een Spaanse arena net voor de matador de dodelijke steek aanbrengt, naar een bar in een western vlak voor de held zijn laatste duel aangaat, naar de beminnelijkheid van een vrouw op weg naar extase, naar de druk op de gaspedaal in de laatste rechte lijn naar de aankomst, naar het ijle gevoel in het hoofd net voor de beslissing tot een belangrijke aankoop. En daar hoef je dus niks voor te doen, gewoon even luisteren naar “Hamina”.

(more…)Oct 08 12

Guess who…

door "Peter Van Acker"

International Jazz Festival Kampala

Dit weekend werd het eerste “International Jazz Festival” in Kampala georganiseerd. De “top of the bill” op vrijdagavond was “Zensile Makeba Qgwashu Nguvama Yiketheli Nxgowa Bantana Balomzi Xa Ufnu Ubajabulisa Ubaphekeli Mbiza Yotshwala Sithi Xa Saku Qgiba Ukutja Sithathe Izitsha Sizi Khabe Singama Lawu Singama Qgwashu Singama Nqamla Nqgithi” beter gekend – en waarschijnlijk iets eenvoudiger – als “Mama Afrika”. Maar nog meer dan in haar naam waren de zwarte dames rondom mij vooral geïnteresseerd in de vraag of “Mama Afrika” het ooit met Harry Belafonte had gedaan?

(more…)Page: 1 2 Next