Archive for November, 2009

Nov 09 24

Hai-koekoe

door "Peter Van Acker"

Pas op met haiku’s
omdat wie daarin pleziert
dra de EU bestiert

Heeft u ook zo’n ongelooflijke hoeveelheid haiku’s in uw binnenzak zitten?  Ik lees ze graag als reactie op deze post. Ik ben trouwens nog altijd op zoek naar een aantal haiku’s rond het thema oorlog voor plaatsing op de achterzijde van de foto’s in de galerij “Waterloo”.

PeterNov 09 16

Shaw Shuffle

door "Peter Van Acker"

“Shaw” is een wijk in Washington D.C. die zich uitwaaiert rond “U Street, NW”. De buurtbewoners zeggen wel eens “Before Harlem there was Shaw”, waarmee ze verwijzen naar de levendige Afro-Amerikaanse gemeenschap die hier gedijde in de eerste helft van de vorige eeuw.

Een wandeling door “Shaw” brengt je al vlug in contact met het cultureel erfgoed van die Afro-Amerikaanse gemeenschap. Je passeert er het huis waar Duke Ellington zijn kinderjaren heeft doorgebracht, het “Howard Theatre” waar ooit Ella Fitzgerald, Billie Holiday en Lena Horne schitterden op het podium en de vroegere woning van Mary McLeod Bethune die persoonlijk bevriend was met president Roosevelt maar vooral bekend werd door haar school voor zwarte kinderen in Daytona Beach (Florida). Een school die overigens kon wedijveren met de witte scholen uit die tijd qua standaarden.

(more…)Nov 09 15

Onder de kap

door "Peter Van Acker"

Onder de kap van “intussen… BLOG” draait alweer een nieuwe versie van de WordPress-software. We zitten ondertussen al aan versie 2.8.6. Het regelmatig updaten van al die machinerie heeft toch iets masochistisch want je bent nooit zeker of de motor wel zo geruisloos zal draaien als de vorige. Vooruitgang heet dat dan …

Onderaan het rechterzijpaneel is de mogelijkheid tot anonieme chat geactiveerd. Ik moet er natuurlijk wel zijn; vandaar dat ik volgende toevoeging onder de chat-functie heb aangebracht: “Natuurlijk komt de rivier niet hier daar het water niet wilde, maar u bent er nu. Hopelijk ben ik er ook!”

(more…)Nov 09 07

De Beste Smoes

door "Peter Van Acker"

Patrica Paay durft niet uit te sluiten dat haar ex Adam Curry vaker vreemdging. In mei kondigde het showbizzstel het einde van hun huwelijk aan.

Ook Rolling Stones-gitarist Ron Wood (62) is zopas gescheiden van zijn vrouw Jo (54) wegens echtbreuk. Een rechtbank in Londen ontbond het turbulente huwelijk na ruim 24 jaar.

Wat hebben Adam Curry en Ron Wood gemeen?

(more…)Nov 09 06

Alaa el-Aswany

door "Peter Van Acker"

Alaa el-Aswany - The Yacoubian BuildingHet gebeurt niet vaak, maar toch af en toe, dat je in de auto blijft zitten nadat je reeds lang op je bestemming bent aangekomen, om een interview op de radio tot het einde te beluisteren.

Zo overkwam het me toen ik naar de Egyptische schrijver Alaa el-Aswany aan het luisteren was op de BBC. Het was ten dele door het timbre van zijn stem, ten dele door de grappige manier waarop hij Engels praatte, maar vooral door wat hij zei, dat ik achter het stuur van de wagen bleef plakken. Wauw, zo’n man zou best wel mijn tandarts mogen zijn!

“Friendly fire” is zijn nieuwste boek, bestaande  uit een aantal kortverhalen, en zeker het lezen waard, maar toch zou ik je willen aanraden “The Yacoubian Building” eerst te lezen. In dit gebouw had de schrijver in het echte leven zijn tandartspraktijk. Mocht ik in Caïro wonen, ik zou de building zeker gaan bezichtigen.

(more…)