Archive for February, 2010

Feb 10 28

De Raadkamer

door "Peter Van Acker"

Globalisatie is een proces waarbij steeds meer gelijkenis optreedt tussen verschillende regio’s over de hele wereld. Deze gelijkenis uit zich op diverse vlakken, onder andere in economische, politieke en culturele zin. Globalisatie kan zich – meer eenvoudig – tot op de rand van de ontbijttafel uitstrekken. Of het nu in Oostakker, Kampala of Washington is, ‘s zondags eten we zoals vanouds croissants en chocoladebroodjes, eventueel aangevuld met een lokale specialiteit, zoals hier in Washington “bagels”. Het enige wat verschilt van plaats tot plaats is de prijs.

(more…)Feb 10 21

Kansrekenen

door "Peter Van Acker"

Naarmate je ouder wordt, sleep je meer en meer bagage mee. Ideeën, gesprekken, beelden, aanrakingen, geuren en smaken: het wordt allemaal wel ergens opgestapeld in je brein. Welk algoritme daarbij gebruikt wordt om het terug naar boven te halen verschilt naar gelang je gemoedsgesteldheid en ook nog eens van  persoon tot persoon. Op de ene dag kan je je alles vlekkeloos herinneren en op de andere dag dan weer niet. Ook twee personen die dezelfde ervaring hebben gedeeld, vertellen nadien soms een sterk verschillend verhaal. Echter, wat hieronder volgt, heeft feilloos de filter des tijds doorstaan. 

(more…)Feb 10 15

Ils sont bornés!

door "Peter Van Acker"

“Ils sont bornés”, dat was de ietwat laatdunkende bedenking van onze Sengalese gast over de Amerikanen. En in zekere zin geef ik hem gelijk, maar ik vind dat ze naast begrensd ook nog eens een keertje zelfgenoegzaam zijn. Verdwaasd door hun vermeende superioriteit beseffen ze niet dat ze dat ze op velerlei fronten niet alleen bijgebeend maar zelfs ingehaald zijn. Neem nu het persoonlijk bankieren. In mijn ‘Citibank Online’ geef ik maandelijks een opdracht tot betaling voor de huur van het huis. Dit betekent geenszins dat de rekening van mijn huisbaas gecrediteerd wordt, maar wel dat de brave man enkele dagen later een cheque in zijn postbus ontvangt. Van die cheque neemt de huiseigenaar een kopie die hij vervolgens naar zijn bank faxt. Pas dan wordt zijn rekening gecrediteerd! Helemaal aberrant is het als je bedenkt dat we beide – huiseigenaar en ik – een rekening hebben bij hetzelfde kantoor.

(more…)Feb 10 10

Irresistible Soundtracks

door "Peter Van Acker"

Heb je dat ook soms? Dat iemand je na een vertoning in de bioscoop zegt dat de muziek bij de film schitterend was en dat jij – na een korte beschouwing – alleen maar kan toegeven dat je niet eens gemerkt hebt dat er een “soundtrack” bij de film was. En misschien is dat ook wel goed. Misschien heeft de muziek haar ondersteunend doel om je volledig te laten wegzinken in het verhaal volledig bereikt. Maar soms, heel soms, gebeurt net het omgekeerde: dan hoor ik een liedje dat me zo aangrijpt dat ik pas tevreden ben als ik het aan mijn collectie heb toegevoegd.

Zo bekeek ik onlangs Ca$h en was ik onmiddellijk helemaal verkocht door ”I Got A Thing For You” aan het begin van de film. Zo duister en zo sfeervol en dan nog van een artiest waar ik nog nooit van gehoord had: “Jim Bianco”. Hij doet me wat denken aan de vroege Tom Waits.

Jim Bianco – I Got A Thing For You

“I Put A Spell On You” daarentegen kende ik natuurlijk al langer in de versie van “Creedance Clearwater Revival”, maar de originele versie van “Screamin’ Jay Hawkins” is veel meer beklijvend. Ik hoorde dit lied voor het eerst tijdens het bekijken van “Stanger Than Paradise”, een film van “Jim Jarmusch” waar ik me overigens niets meer van herinner.

Screamin’ Jay Hawkins – Spell On You

(more…)Feb 10 06

Wintermélopée

door "Peter Van Acker"

Over de sneeuw schuift de korte slee
Over de korte slee dwarrelt eindeloos de sneeuw
Onder de sneeuw op de korte slee schuift de man gedwee
Langs de huizen langs de straten vol met witte daken
Schuift de sneeuw in trage plakken naast de man en zijn slee
Zo zijn ze gezellen de man en zijn slee, met zijn twee
Ebben ze weg achter een gordijn van sneeuw

Peter

Entrance 6221 Swords Way Etienne Drumaldry