Archive for June, 2010

Jun 10 27

Car Talk

door "Peter Van Acker"

NPR Car Talk

In de wagen luister ik meestal naar “National Public Radio” op 88.5 FM. Het grote voordeel van dit radiostation is dat het weinig tot geen “commercials” kent. Het nadeel is dat er praktisch geen muziek te beluisteren valt, alleen maar praatprogramma’s,  maar liever dat dan nog eens een keertje een reclame van “Shady Grove Fertily Center”.

Een van mijn favoriete programma’s op NPR is “Car Talk”. Het is een inbelprogramma dat gepresenteerd wordt door de gebroeders Tom en Ray Magliozzi. Luisteraars bellen meestal in met een wagenprobleem en de twee broers proberen het defect te identificeren. Maar ze doen dit op een bijzonder humorvolle manier waarbij ze nu eens de inbellers en dan weer zichzelf voor schut zetten. De show start meestal met een grap die ingezonden wordt door een van de luisteraars.

(more…)Jun 10 21

Brain power

door "Peter Van Acker"

Howard Engel is een Canadese detectiveschrijver die op een dag (21 juli 2001) een vreemde ontdekking deed. Zijn geliefkoosde krant werd plots onleesbaar. Eerst dacht hij dat iemand een grap met hem had uitgehaald door hem een “Servo-Kroatische” editie toe te zenden, maar toen hij een vertrouwd boek uit zijn bibliotheek raadpleegde, kon hij alleen maar vaststellen dat de woorden en letters voor hem alle betekenis hadden verloren. Het konden net zo goed hiërogliefen zijn. Na medisch onderzoek bleek dat een kleine hersenbloeding hem woordblind hadden gemaakt.

Eigenaardig genoeg herwonnen de woorden hun betekenis, als hij ze op papier zette of met zijn vinger in de lucht schreef.  De beweging op zich veroorzaakte een herkenning in de hersenen. Uiteindelijk slaagde hij erin terug vlot een tekst te kunnen lezen door met zijn tong de woorden tegen zijn gehemelte te schrijven. Meer nog, hij heeft recent een nieuwe detective geschreven met zijn favoriete held Benny Cooperman in de hoofdrol.

(more…)Jun 10 18

World Cup 2010

door "Peter Van Acker"

Het is al weer een tijdje geleden. Ik heb mijn blog verwaarloosd, maar niet zonder reden. Ik heb mij terug gestort op mijn oude liefde: “digitale video editing”. Er is me hierbij het  volgende opgevallen: vroeger ondervond je immense moeilijkheden bij de in- en output van video, maar voor de bewerking van videos kon je rekenen op superbe software (o.a. Adobe Premiere 4.0). Thans heb ik geen moeite meer met het importeren en exporteren van video, maar de “editing-software” is meestal “middle-of-the road”. Voorgekauwde opties laten je dan misschien wel even euforisch zijn over het  behaalde resultaat, maar doden creativiteit op langere termijn. De democratisering van het vastleggen van bewegende beelden heeft alvast geleid tot een nivellering van de bewerkingsmogelijkheden daarvan. Jammer!

(more…)