Archive for August, 2010

Aug 10 28

Safari

door "Peter Van Acker"

Deer

Men vraagt me wel eens of ik het mis? Of ik Afrika mis? Hoezo missen? Vanuit de beslotenheid van mijn klein kamertje op de ambassade heb ik nu al geruime tijd zicht op een moederhert en haar volgzame kroost. Daar moest ik in Afrika soms honderden kilometers voor rijden, en dan nog veelal over hobbelige banen in weinig comfortabele wagens.

Hier heb je bovendien geen discussie. Wanneer ik mijn collega’s roep om naar de “deer” te komen kijken achteraan op de parking is er geen enkele die me tegenspreekt. In Afrika krijg je dat hele gedoe van “Nee, het is een Impala!” of “Is het niet een Uganda Kob?” of “Het lijkt wel een Thomson Gazelle”. In Washington DC stelt iedereen zich tevreden met de generieke naam, maar in Afrika ben je een oen als je slechts met een antilope komt aandraven.

(more…)Aug 10 22

Little Bee

door "Peter Van Acker"

Heb je dat ook wel eens dat je een roman koopt en denkt: “pfff… wanneer ga ik dat ooit helemaal uitlezen?” Thans heb ik een klepper van 1500 bladzijden op het nachtkastje liggen van Vikram Seth. “A Suitable Boy” is het relaas van een Indische familie die op zoek gaat naar een geschikte huwelijkskandidaat voor hun dochter.  Ik ben reeds genoeg geïntrigeerd door de eerste 50 pagina’s om het boek niet aan de kant te schuiven, maar het tempo waarmee ik voortgang maak laat me vermoeden dat de Potomac dit jaar weer eerder zal dichtvriezen dan dat ik de laatste bladzijde zal omslaan.

(more…)Aug 10 17

Republika Hrvatska

door "Peter Van Acker"

Louis XIV Deze zomer waren we in de “Republika Hrvatska” en daar heb ik het volgende geleerd: een inwoner van de “Republika Hrvatska” heet een “Hr̀vāt”, en meerdere inwoners “Hrváti”. De “Hrváti” hebben hun naam gegeven aan een kledingstuk dat je dagelijks ziet.

Als je “Hrvatska”, “Hr̀vāt” of  “Hrváti”  meerdere malen herhaalt, dan kom je er van zelf wel achter welk kledingstuk bedoeld wordt. Je hoeft daar uiteraard je tong niet over te breken en kan gewoon naar het audiofragment hieronder luisteren.

Republika Hrvatska

(more…)Aug 10 08

Voor al zij… Astrid en Myriam

door "Peter Van Acker"

Voor al zij die er niet bij konden zijn, op weg naar veelbelovende vakantieoorden, of net het omgekeerde, op weg naar de heimat, maar nog niet dichtbij genoeg, voor al zij die ergens hoog en droog in de lucht hingen of zich aan de andere zijde van de Pyreneeën bevonden, voor al zij die zo graag wilden maar eenvoudig weg niet konden, gebonden door andere afspraken, voor al zij … zijn er nog steeds videoclips. Geniet ze!

(more…)