Archive for March, 2011

Mar 11 19

Atoomenergie

door "Peter Van Acker"

Na lange tijd duikt mijn geliefde sticker uit de begin jaren tachtig terug Atoomenergie? Nee, bedankt op: “Atoomenergie? Nee bedankt!”. Het heeft jammer genoeg een kernramp in Fukushima nodig gehad om mij wakker te schudden en mij te testen waarvoor ik nu werkelijk sta. Welnu, ik ben tegen kernenergie en zal het waarschijnlijk altijd blijven. En daar zijn verscheidene goede redenen voor te bedenken: 1. er bestaat nog altijd geen afdoende oplossing voor het opbergen van kernafval en 2. een kernramp is te beschouwen als een negatief publiek goed, want het is “non-rival”, “non-excludable” en “non-rejectable”, wat vrij vertaald betekent dat het iedereen treft, niemand uitsluit en niet kan vermeden worden. En productie van goederen die in een “worst case scenario” negatieve publieke goederen voortbrengen zouden simpelweg verboden moeten worden. Dit zou de ultieme “stress test” moeten zijn en niet, zoals nu, in hoeverre er rekening wordt gehouden met mogelijke risico’s omdat die vaak voorbijgaan aan menselijke fouten maar vooral omdat niet alle mogelijke huidige en toekomstige risico’s in een snel veranderende wereld uitputtend in kaart te brengen zijn.

(more…)Mar 11 09

The Cerulean Warbler

door "Peter Van Acker"

Het is nu al een tijdje terug dat ik de laatste bladzijde van “A Suitable Boy” heb omgeslagen. Het vergt enig doorzettingsvermogen maar na een tijdje is het verhaal van de vier kroostrijke Indische gezinnen – ten tijde van de scheiding tussen Indië en Pakistan – zo meeslepend dat stoppen geen optie meer is. Ik heb er ook een nieuw woord aan over gehouden, met name “zamindar” waarvan ik het gebruik zal reserveren voor grootgrondbezitters met uitgebreide bevoegdheden, tenminste als ik die ooit tegenkom.

Op basis van een van de reacties op deze blog ben ik ook begonnen aan “Pillars of the Earth” van Ken Follet. Het is weer zo’n klepper van 1000 bladzijden, maar de eerste 100 smaken reeds naar meer.

(more…)Mar 11 03

What we need…

door "Peter Van Acker"

 “What we need from time to time is a good laugh“. Al was het maar om te vergeten dat de Amerikanen een president hebben met een sociaal profiel die voortdurend toegevingen doet aan de conservatieven binnen  de samenleving. Al was het maar om te vergeten dat de conservatieven de macht van de vakbonden willen inperken door ze het recht op collectieve loononderhandelingen voor tewerkgestelden in de publieke sector te ontzeggen. Al was het maar om te vergeten dat collectief Amerika zich thans vergaapt aan de acteur Charlie Sheen die zich geplaagd door drugs en mentale problemen in de vernieling aan het praten is.  Al was het maar omdat ik nog steeds geen “convertible” heb gevonden die en ruim genoeg en milieuvriendelijk is.

(more…)