Archive for December, 2011

Dec 11 27

HNY 2012

door "Peter Van Acker"

Het nieuwe jaar nadert met rasse schreden. Het is weer die tijd om alles nog eens op een rijtje te zetten en  na te denken over het voorbije jaar en over wat de toekomst zal brengen. Onze wensen gaan uit naar jou. We wensen je hetzelfde toe wat we onszelf toewensen:
– een uitstekende gezondheid (eerst en vooral);
– goede sociale relaties (toch ook niet onbelangrijk);
– en genoeg middelen (voor een prettig verblijf op dit ondermaanse). 

(more…)Dec 11 14

‘Value for money’ or ‘Results Obsession Disorder’?

door "Marcus Leroy"

Marcus Leroy

“intussen… BLOG” verwelkomt Marcus Leroy als gastauteur. Marcus, ontwikkelingsdeskundige sinds jaar en dag, heeft een boeiende tekst geschreven (in het Engels) over de nood aan aantoonbare resultaten en “waar voor geld”: twee concepten die thans opgang maken binnen ontwikkelingssamenwerking, en waarvan het uiteindelijk doel het behoud van publieke steun is voor de sector. Hij komt daarbij tot verrassende inzichten. Zoals steeds zijn we benieuwd naar jou reacties op de tekst. En bij uitbreiding naar jouw ideeën over hoe OS er in de toekomst zal uitzien?  

(more…)Dec 11 06

Crisis

door "Peter Van Acker"

Respect! Ik krijg steeds meer respect voor Professor De Grauwe. Hij is nagenoeg de enige die steeds herhaalt waar de oorzaak ligt van de huidige malaise. Het mechanisme is nochtans eenvoudig. Banken geraakten in 2008 in de problemen door uitgifte van gecompliceerde financiële producten en garantiestellingen die elke band met de realiteit misten. Overheden redden banken en zien hun publieke schuld toenemen. De financiële markten, die nochtans baat hadden bij die redding, straffen de overheden nu af omwille van de hoge schuldgraad en de geringe perspectieven op groei en dus op terugbetaling. Evenwel waren een aantal landen, waaronder België, goed op weg die publieke schuld af te bouwen (zie grafiek).

Evolutie van de schuldgraad (in % van het BBP)

(more…)Dec 11 03

Zonder woorden

door "Peter Van Acker"

We'll occupy our minds

Peter