Archive for February, 2012

Feb 12 25

Florida

door "Peter Van Acker"

“Soms blijf je beter waar je bent,” is een quote van Maria “moemoe” Vangenechten uit de serie “Van vlees en bloed”. Ik ben het er niet helemaal mee eens, want zo’n gedachten kunnen al vlug omslaan in een lethargische rust en dan zie en beleef je niets meer. Maar toch, mijn droom om eens op zo’n typische luchtboot door de Everglades te razen was maar beter gebleven wat het was: een droom. Nu heeft de harde werkelijkheid van de ervaring mij geleerd dat zo’n boottrip niet meer is dan een toeristenval: voor 23 USD per persoon maak je een ritje van nauwelijks een half uur, in een volgepropte boot, over een aangelegd parcours, buiten de grenzen van het echte park, met aan de oevers één of twee suffe alligators die daar waarschijnlijk reeds sinds jaar en dag liggen.

(more…)Feb 12 11

Rubin “Hurricane” Carter

door "Peter Van Acker"

Rubin CarterAf en toe hoor je op de autoradio een fragment van een programma dat je het liefst in zijn geheel had willen beluisteren. Zo is het me vergaan toen ik een deel van de geschiedenis van Rubin “Hurricane” Carter hoorde op NPR (“National Public Radio”). Maar dankzij de moderne technologie van “podcasts”, “webcasts”, en “webradio” behoort herbeluistering tot de vele gemakken die de moderne samenleving ons brengt. Alleen zou dit Amerika niet zijn als je voor intelligent gemaakte radio niet een klein beetje moet betalen. Onderstaande uitzending heeft me $4.95 gekost. U daarentegen beluistert het gratis!

(more…)Feb 12 04

American justice

door "Peter Van Acker"

CirclesIn de Amerikaanse rechtspraak bestaat er zoiets als de “Alford plea”: een bekentenis waarbij de beschuldigde de onschuld volhoudt maar tegelijkertijd erkent dat er voldoende bezwarende feiten zijn voor een veroordeling die boven een redelijke twijfel verheven is.(“beyond a reasonable doubt”).

Vorig jaar werden drie volwassenen – veroordeeld in hun tienerjaren – na 17 jaar vrijgelaten op basis van een “Alford plea”, nadat DNA-onderzoek had aangetoond dat ze niet aan de misdaadscène konden worden gelinkt. OMG! Mij komt het voor dat tegelijkertijd schuldig en onschuldig pleiten een juridische spitsvondigheid is die vooral niemand gezichtsverlies laat leiden, en dan zeker niet de vervolgende en straffende macht.

(more…)