Archive for April, 2012

Apr 12 25

Overheidsbeslag

door "Peter Van Acker"

Sommige woorden sluipen het dagelijks taalgebruik binnen zonder dat we daar echt stil bij staan en zonder dat we het daar eigenlijk eens mee zijn. “Overheidsbeslag” is zo’n woord. Een beslag verwijst naar een maatregel waarbij een voorwerp of zakelijk recht wordt ontnomen. Naar analogie verwijst “overheidsbeslag” dan waarschijnlijk naar het gedeelte van het inkomen dat wordt ontnomen aan de economie door de overheid. Welnu met een dergelijke definitie ben ik het volstrekt oneens. En wel omdat het voorbijgaat aan het simpele feit dat de meest succesvolle economieën de grootste overheden hebben. Die economieën zijn succesvol precies omwille van hun overheden en niet desondanks hun overheden.

  Aandeel van de overheid in het nationaal inkomen Inkomen/hoofd
België 52,9% $43,379
Turkije 35,4% $10,062
Suriname 30,3% $6,840
Oeganda 19,7% $506

(more…)Apr 12 16

Gettysburg

door "Peter Van Acker"

Er is een “app” op Facebook met 100 plaatsen die je moet gezien hebben vooraleer je sterft. Die “app” kan alleen maar in Amerika ontwikkeld zijn, want van die 100 plaatsen zijn er 33 in de Verenigde Staten.

Er zijn ongeveer 200 landen in de wereld, en als je ervan uitgaat dat elk land wel één aantrekkelijk “iets” moet hebben, moet je in feite al hersendood zijn om meer dan 30% van alle bezienswaardigheden in de wereld aan één land toe te willen vertrouwen.

(more…)Apr 12 09

Stoppen met roken

door "Peter Van Acker"

Stoppen met rokenStoppen met roken is veel eenvoudiger dan je denkt. Ik ben al meerdere malen gestopt en het is me telkens goed gelukt. Laatst stopte ik in januari een volledige week, maar kon het idee niet verdragen dat ik dan met een ongerookte en ongerolde stock van 15 pakjes Drum hemelsblauw zou blijven zitten.

Thans is ook die voorraad tot as en rook vergaan, en ben ik dus opnieuw gestopt, nu al zo’n 8 dagen geleden. Dat gaat wonderlijk wel, alleen wordt ik in mijn dromen geplaagd door zoektochten naar verborgen sigarettenautomaten of steek ik achteloos een sjekkie op om mij pas nadien te realiseren dat ik wel degelijk gestopt ben. Gelukkig blijft het voorlopig nog bij dromen.

(more…)Apr 12 02

Harpers Ferry

door "Peter Van Acker"

Harpers Ferry - Enchanting view of the Potomac River

Harpers Ferry is een stadje gelegen aan de samenvloeiing van de Shenandoah en de Potomac. En hoewel het in West-Virginia ligt, grenst het tevens aan Maryland en Virginia.

Hier heeft John Brown in 1859, samen met 21 medestanders, een munitiedepot veroverd met als doel de wapens te verdelen onder de slaven van Virginia. Dit plan werd echter verijdeld door Robert E. Lee, die aan het hoofd stond van een groep mariniers uit Washington DC, en samen met enkele lokale milities, de manschappen van Brown omsingelden en gevangen namen.

(more…)