Archive for June, 2012

Jun 12 22

23 things …

door "Peter Van Acker"

23 things ...23 things they don’t tell you about capitalism is een boek dat ik recent las en waaraan ik regelmatig terugdenk, niet zozeer omdat het mijn ideeën over een aantal maatschappelijke fenomenen heeft beïnvloed, maar wel heeft bevestigd en in zekere zin versterkt. 23 things… is geen antikapitalistisch pamflet, maar ijvert voor een gecorrigeerde vrije markt. De eerste stelling in het boek luidt overigens: “There is no such thing as a free market”. Dit is een opener die kan tellen en als dusdanig mijn interesse wegkaapte.

En toen Minister Magnette onlangs voorstellen deed voor de inperking van het salaris van de overheidsmanagers, dacht ik spontaan terug aan de stelling “… managers are over-priced”. Alsof de hedendaagse bedrijfsleiders niet beseffen dat hun salaris en bonussen het resultaat zijn van de verwezenlijkingen van de hele maatschappij waarin ze zich bewegen. Meer nog, managers zijn niet alleen overbetaald maar ze zijn ook nog eens overbeschermd, want ze worden nauwelijks gestraft voor slecht beheer.

(more…)Jun 12 13

Chicago – The Windy City

door "Peter Van Acker"

WolkenkrabberChicago: de winderige stad!  Ik had er mij al van alles bij voorgesteld. Waren haar inwoners misschien aan een speciaal dieet onderworpen? Of verkopen de lokale politici zoveel wind dat men er maar de hele stad naar vernoemd heeft? Feit is dat de wind in Chicago niet significant harder waait dan in gelijk welke andere Amerikaanse stad.

Chicago is een stad naar mijn hart: vol met wolkenkrabbers maar toch nog overzichtelijk genoeg om er zich niet verloren in te wanen. Waar men in haar buik zowel authentieke blues als jazz kan horen, in deftige of in meer doorleefde clubs.  Waar men met een lekker briesje in het aangezicht de keuze heeft tussen peddelen of trappen  langs de oevers van het Michiganmeer. Waar de befaamde architect Frank Llyod Wright menig huis heeft neergepoot in het begin van de vorige eeuw voor het vermaak van de toerist van de volgende. Waar heel toepasselijk de markante watertoren één van de weinige gebouwen in het stadscentrum is die de grote brand van 1871 heeft overleefd.

(more…)Jun 12 10

Toto, we are not in Kansas anymore

door "Astrid Belliot"

De Schreeuw“Alstublieft geen gejuich of applaus bij het afroepen van de namen van de geslaagden, bewaar het tot het einde.” Dat was het verzoek van de ceremoniemeester bij de viering van de geslaagden van Walther Johnson High school. Vorig jaar zaten we er voor onze zoon, dit jaar zat ik er als ondersteuning voor zijn beste vriend. Het verzoek viel in dovemans oren, want een goed gekleed gezelschap achter ons liet meteen van zich horen. Onmiddellijk gevolgd door een na-aper en nog één en nog één… Op gegeven moment leek het niet op een statige viering in de “Constitution Hall” met studenten gekleed in plechtige toga’s maar meer op een ordinaire “ball game” in een arena, waar toeschouwers alles wat in ze opkomt over de gladiatoren mogen uitroepen.

(more…)Jun 12 03

Zomaar …

door "Peter Van Acker"

Zomaar …

[jwplayer config=”myplayer” file=”http://www.intussen.info/wordpress/video/AstridBelliotSacrifice.mp4″ image=”http://www.intussen.info/wordpress/fotos/Sacrifice.jpg” width=”450″ height=”277″]

Peter