Archive for September, 2014

Sep 14 27

No More Lourdes

door "Peter Van Acker"

No More Lourdes

Intussen (“poetry hacking”)

Wat kan de wereld vreemd gelaten overkomen
Steeds ouder glijdt ze immer vlugger voorbij
Ik trek me terug in onuitgesponnen dromen
Met vertraagde herinneringen aan mijn zij

(more…)Sep 14 21

O’velo

door "Peter Van Acker"

OVelo-PenA

O’velo. Ik heb er dit jaar werkelijk van genoten. Meer hoeft dat niet te zijn: met de fiets van evenement naar evenement door landelijk Vlaanderen. Hieronder een fragment van “Les Fanfoireux” met een soort zigeunermuziek waar je werkelijk vrolijk van wordt. Als je die gemoedstoestand wenst vast te houden, kan je best hier stoppen met lezen.

(more…)Sep 14 15

100 jaar

door "Peter Van Acker"

precies 100 honderd jaar geleden

terwijl de moffen en de geallieerden
zich met aarde besmeurden en
zich van elke cultuur ontdeden

(more…)Sep 14 07

Marx revisited

door "Peter Van Acker"

Marx & Peter@25Hoe worden bedrijven terug winstgevend? Volgens Karl Marx waren er maar twee mogelijkheden: absolute en relatieve meerwaardeverhoging, t.t.z. je kan mensen langer laten werken voor hetzelfde loon of je kan ze er harder laten voor werken. Dit is dan ook het referentiekader waaraan ik veel voorgestelde maatregelen ter bevordering van de competitiviteit en de werkgelegenheid toets.

Evenwel, besef ik nu, is er nog een derde manier om de winsten van de bedrijven te vergroten: je vermindert gewoon het loon. Een indexsprong past binnen die gedachtegang. De verrechtvaardiging daarvoor is simpel en lineair: betere winstgevendheid leidt tot hogere werkgelegenheid. Maar wat zeggen de economen van de OESO nu: “een verdere loonmatiging schept geen banen en veroorzaakt sociale ellende”.

(more…)