Archive for October, 2014

Oct 14 25

Backup man

door "Peter Van Acker"

Dat vrouwen emotionele wezens zijn, wist ik al langer. Mocht hij nog leven, dan zou Franz Liszt dit zeker beamen. Tijdens zijn hoogtijdagen verscheurden de vrouwen zijn zijden zakdoekjes en fluwelen handschoenen om onder mekaar te verdelen als souvenir aan zijn concerten. Zeker droomden ze tijdens zijn bravourestukjes dat hij hun lichamen beroerde met zijn vingervlug handspel.

(more…)Oct 14 19

Tossen voor een koningin

door "Peter Van Acker"

Het is alweer een tijdje geelden dat we nog eens keertje gepuzzeld hebben. Als uitsmijter hebben we dan ook twee raadsels klaar. Onthoud me vooral niet het resultaat van je krakende hersenpan!

Puzzel 1

Three boxesEen koning uit een vergeten paradijs wenst zijn dochter – Rowena genaamd – uit te huwelijken, maar alleen aan een intelligent persoon. Ben jij die persoon?

De koning heeft drie kisten : een gouden, een zilveren en een loden. Hij heeft een foto van Rowena in een van de drie kisten geplaatst. Jouw taak is de kist met de foto te kiezen.

(more…)Oct 14 11

Viola organista

door "Peter Van Acker"

Moregem: Sint-PietersstoelWat een sensatie! Ik zit hier in het pittoreske Sint-Pietersstoelkerkje van Moregem, voor de gelegenheid omgetoverd tot een kleine concerthal. Sławomir Zubrzycki speelt op zijn viola organista. Dit instrument klinkt als een viola da gamba, maar ziet eruit als een klavecimbel.

De viola organista werd ontworpen door Leonardo Da Vinci. Door de eeuwen heen waagden verschillende instrumentenbouwers zich aan een eigen versie, maar meestal belandde het even snel weer in de vergetelheid. Geen enkel van die instrumenten werd bewaard. Met alleen maar de plannen van Leonardo Da Vinci en overgebleven partituren, bouwde de Poolse pianist, componist en instrumentenbouwer Sławomir Zubrzycki zijn eigen exemplaar.

(more…)