Archive for November, 2014

Nov 14 29

Effecten van beleid op vermogen

door "Peter Van Acker"

Wealth Inequality

Ik pijnig mijn hersenen. Een van onze nationale politici stelt vast dat de huidige regering een meer Noord-Amerikaanse economische politiek voert, maar wil daar schijnbaar nog geen consequenties aan verbinden. Het ontsnapt me wie dat zo doodleuk verkondigde, maar hieronder een poging tot wat de effecten van zo’n aangehouden rechtse economische politiek betekenen.

(more…)Nov 14 23

Gelezen in het najaar 2014

door "Peter Van Acker"

Niccolò Ammaniti - Ik Ben Niet Bang“Ik ben niet bang” van Niccolò Ammaniti is een van de betere boeken die ik in 2014 gelezen heb. Het verhaal speelt zich af tijdens de heetste zomer van de 20ste eeuw in een klein dorpje in Zuid-Italië. Er staan amper vijf huizen.

Terwijl de ouderen binnen schuilen tegen de hitte, trekken zes kinderen er met hun fietsen op uit, in de door de zon geteisterde, desolate omgeving. Wanneer ze in een verlaten en onbewoonde boerderij op onderzoek uitgaan, stuit de negenjarige Michele Amitrano op een geheim, een geheim dat zo indrukwekkend en zo verschrikkelijk is dat hij niemand erover durft te vertellen. Om in het reine te komen met zijn ontdekking, moet Michele over morele dilemma’s heen stappen en de strijd aangaan met zijn geweten.

“Ik ben niet bang” is een schitterende “Coming of Age”-roman, waarbij de auteur zich op verbluffende wijze verplaatst in de geest van een kleine jongen die heen en weer geslingerd wordt tussen onschuld en medeplichtigheid.

(more…)Nov 14 15

In memoriam

door "Peter Van Acker"

Tom (left) and Ray (right) MagliozziIk reed op de ringweg rond Washington DC toen ik “Click and Clack, the Tappet Brothers” voor het eerst hoorde op de autoradio. Sindsdien luister ik wekelijks naar hun show: “Car Talk” genaamd. Het wordt aangekondigd als een programma over auto’s en autoreparaties, maar het is meer een vaudeville waarin de twee broers de draak steken met zichzelf en af en toe ook een beetje dollen met de inbellende luisteraars. Naast auto-advies geven ze vaak tips voor het in stand houden, of juist niet, van huwelijken en relaties.

(more…)Nov 14 08

Being Rich

door "Peter Van Acker"

Hebben jullie het ook gehoord? Marc Coucke stopt zijn winsten liever in Belgische bedrijven, dan in de bodemloze put van de Belgische overheid. Tja, dat zal dan wel! En als iedereen dat nu eens zei?

(more…)Nov 14 02

Paardjesmolenwiskunde

door "Peter Van Acker"

CarouselOp een kermis moet het grondoppervlak van een paardjesmolen herschilderd worden. Omdat dit met een uiterste dure verf dient te gebeuren, is het absoluut noodzakelijk het exact oppervlak te kennen.

Het oppervlak is uiteraard dat waar de paardjes staan. De ruimte waar de machines staan, dient niet mee geschilderd te worden. Het te herschilderen oppervlak wordt dus bepaald door twee cirkels met het zelfde middelpunt (zoals aangegeven in het plaatje).

(more…)