Archive for 2015

Dec 15 26

Nieuwjaarsgroet

door "Peter Van Acker"

Laten we in het komende jaar vooral veel mededogen hebben met de zwakkeren, de verplaatsten en de vluchtelingen. Vergeet de lijstjes vol goede bedoelingen die niet verder reiken dan onszelf. Doorprik de angst en leef ten volle. 2016 kan zoveel mooier worden dan wat het kneuzenbestel ons aanpraat, maar laten we niet vergeten : het begint bij ons. Laten we mekaar vinden in wat een veelbelovend jaar kan worden. Santé!

Enjoy the flipping book! Start in the right upper corner.

(more…)Dec 15 19

Verrassend

door "Peter Van Acker"

Wist je dat Einstein en koningin Elisabeth (de rode koningin) beide vioolspelers waren? En dat ze op het hof, weliswaar in kwartet, samen met elkaar gemusiceerd hebben? En dat ze nadien met elkaar levenslang gecorrespondeerd hebben?  De passie voor muziek liet een innige band tussen beiden toe.

Met ouder worden ontdek ik nieuwe muziek op steeds vreemdere manieren. Laatst in ‘De Afspraak’, op Canvas met Bart Schols, was er een kort hiphop fragment van Tourist LeMC. Nog nooit van gehoord, maar ik was onmiddellijk verkocht. Dit is genietbare hiphop van Vlaamse bodem. Luister maar even mee!

Tourist LeMC – Koning Liefde

(more…)Dec 15 05

Vosdag

door "Peter Van Acker"

Luc De Vos heeft in Gent indruk gemaakt tijdens zijn ondermaans bestaan. Op de 52ste minuut zingen de supporters van KAA Gent tijdens elke thuismatch “Mia”, als een ode aan de te vroeg gestorven zanger. Hij werd amper 52.

Afgelopen zondag, 29 november, was het precies een jaar geleden dat hij zijn geliefde thuisstad met falende organen voorgoed verliet. En ook dit werd gevierd in de Vooruit, met aandacht voor zijn culinaire voorkeuren en zijn literaire en muzikale kwaliteiten. Het was Vosdag in Gent. Het literair programma kon me evenwel niet boeien. Ja, er waren een paar leuke kortverhalen, maar de beschouwingen over het leven en het literair talent van Luc De Vos was niet meer dan wat geneuzel van intimi. De man werd zowaar vergeleken, godbetert, met Reve en Carmiggelt. Kijk, postuum eren mag, maar overdrijven doet niemand goed, en in de eerste plaats Luc de Vos zelf niet.  Nee, geef me dan maar de muzikale intermezzo’s die de literaire blokken aan elkaar schakelden. Daar heb ik van genoten!

(more…)Nov 15 29

De geopolitiek van emotie

door "Peter Van Acker"

de-geopolitiek-van-emotie-dominique-moisi-boek-cover

Nu het terroristenstof wat is gaan liggen, valt er al wat makkelijker over te schrijven. Toeval of niet, net voor de recente aanslagen in Parijs, waarbij 130 mensen het leven lieten, was ik enigszins verlaat begonnen in “De geopolitiek van emotie”, een non-fictie werk uit 2009 van Dominique Moïsi.

Ik heb de meest recente uitgave gelezen met een herwerkt voorwoord van de auteur dat dateert van na de aanslagen op Charlie Hebdo eerder dit jaar en eveneens in Parijs.

Moïsi laat ons zien dat emotie niet noodzakelijk alleen het individu of de groep betreft, maar ook dat het deel uitmaakt van een bredere cultuur. Hij toont op overtuigende wijze aan dat zowel de VS als de Europese landen beheerst worden door angst voor ‘de ander’, het verlies van de eigen nationale identiteit, en het verglijden van een absolute naar een gedeelde wereldmacht.

(more…)Nov 15 21

Istanbul Ekspres

door "Peter Van Acker"

Ha, we waren er weer bij. Istanbul is in Gent nedergedaald. Gedurende 10 dagen is in de “Handelsbeurs” en “De Centrale” te horen wat muzikaal leeft in de culturele hoofdstad van Turkije.

De band die me het meest zal bijblijven is ongetwijfeld die van Ilhan Erşahin. Zijn muziek kenmerkt zich door een stomende beat op Westerse instrumenten met jazzy invloeden gemixt met Oosterse klanken. Een crossover waar je alleen maar blij van wordt. Voor al diegenen die het moeilijk hebben met het doorgronden van de cultuur van de ander, lijkt me een dergelijk muzikaal opstapje een ideaal begin. Het is niet al “tristesse” wat vreemd is. Integendeel, luister maar even mee!

(more…)Page: 1 2 3 4 5 ... 8 9 Next