Archive for January, 2015

Jan 15 23

Geverfd gevoel

door "Peter Van Acker"

Antoon De Clerck - Langsheen de E5 - 1974Heb je dat ook wel eens dat een schilderij een zeer herkenbare emotie losmaakt die gekoppeld is aan je jeugd? In het schilderij “Langsheen de E5” van Antoon De Clerck herkende ik onmiddellijk de autostrade van mijn jonge jaren. Bruggen waren nog fonkelnieuw en niet met roet beslagen. Auto’s waren schaars en verschilden nog beduidend van elkaar: een Volvo was geen Toyota, en uiteraard gold ook het omgekeerde.

Antoon De Clerck behoorde tot een groep van kunstenaars, die na het onheil en de gruwelen van WO II, de heropstanding en de praktische verbeteringen van de maatschappij wilden weergeven. Hun uitgangspunt was de lijfelijke en de geestelijke ervaring van een nieuwe wereld die ze positief wilden beleven en interpreteren. Zij hadden bijzondere aandacht voor objecten die de nieuwe tijd symboliseerden, zoals nieuwe auto’s, gechromeerde voorwerpen, betonnen palen en platen, heropgebouwde muren, nieuwe openbare werken zoals bruggen en wegen, en dies meer.

(more…)Jan 15 15

Het slechtste boek

door "Peter Van Acker"

DenisJohnson-DeLachendeMonsters

Ik weet het nu al zeker: het slechtste boek dat ik in 2015 zal gelezen hebben is “De Lachende Monsters” van Denis Johnson.

Ik had me wederom eens laten verleiden door de achterflap. “Met elk boek is Denis Johnson weer een nieuwe schrijver, en al die schrijvers zijn even goed.” Dat schrijft ene Tommy Wieringa. Die staat waarschijnlijk op de loonlijst van de uitgever van het boek (De Bezige Bij).

Maar de man heeft nog fans. Dirk-Jan Arensman schrijft in het Parool : “Een cultschrijver met een duizelingwekkende veelzijdigheid. … Een wervelende literaire spionageroman. Een waar spiegelpaleis aan intriges. … Maar de grootste kracht is ook nu weer Johnsons proza: zijn grimmige oneliners en vervreemdende, filmische beelden; de manier waarop hij de sfeer van Afrika in Graham Greeneachtige details tot leven wekt en je meevoert in zijn moderne Heart of darkness.” Die Nederlanders zijn allemaal knettergek. Ik weet niet waar die recensenten de mosterd halen, maar ik heb lang genoeg in Oeganda verbleven – een deel van de setting in “De Lachende Monsters” – om te weten dat ik geen enkel herkenningspunt heb ervaren. Niet eenmaal! Puur masochisme heeft me tot het einde gedreven, en dat was even teleurstellend als het begin.

(more…)Jan 15 08

Mu.ZEE

door "Peter Van Acker"

Thomas Schütte - Alain Colas - 1989

Cultuurbeleving moet je zelf organiseren anders blijf je maar op je luie krent zitten. Dus wij naar het << Mu.ZEE >> in Oostende waar ons een aangename verrassing wachtte.

Hebben jullie recht op een korting?” vroeg een aardige man aan de balie. Ootmoedig bekende ik van niet, ook al is Astrid wederom een studente. Student ben je in België tot maximaal 26 jaar. “Weet je wat,” zei de vriendelijke man redelijk doortastend, “ik denk dat jullie een tweede verblijf hebben in Oostende en die krijgen net dezelfde korting als echte Oostendenaren.” Het spreekt vanzelf dat we op dat moment tweedeverblijfhouders werden. Tegen zoveel goede wil, ga je best niet in!

(more…)Jan 15 01

Het ideaal cadeau

door "Peter Van Acker"

Heb je het ideaal cadeau nog niet gevonden? Zijn jouw cadeaus al weggedragen naar de tweedehandswinkel? Geen nood, zoek niet verder en draag bij aan een filmproject van Suleigha Winkel, een jonge filmregisseuse uit Suriname. In de video hieronder vertelt ze precies wat ze wil doen en ook hoe Astrid Belliot hier bij betrokken is. Een ideaal cadeau voor een aanstormend talent!

(more…)