Archive for February, 2015

Feb 15 22

Ben jij slimmer dan een chimpansee?

door "Peter Van Acker"

Beantwoord eerst de drie onderstaande vragen en bekijk daarna het filmpje. Ik ben vooral benieuwd naar je persoonlijke commentaar. En welke bedenkingen knoop je daar aan vast met betrekking tot humanitaire hulp en ontwikkelingshulp?

(more…)Feb 15 14

Een Grieks raadsel

door "Peter Van Acker"

The End of AusterityHet is februari in een Grieks dorpje aan de kust van de Egeïsche Zee. Het regent en het dorpje lijkt verlaten. Het is een moeilijke tijd. De inwoners hebben allemaal schulden, en leven op krediet.

Plots verschijnt een rijke toerist en stapt het enige hotel van het dorpje binnen. Hij legt een bankbiljet van €100 als voorschot neer op de balie, en gaat naar de eerste verdieping om een kamer uit te zoeken.

De hoteleigenaar pakt vlug de €100, rent naar de slager om zijn schulden te betalen. De slager pakt die €100 aan, en gaat spoorslags naar de varkensboer om zijn schulden te betalen. Op zijn beurt rent die naar de verpachter van zijn stallen, en betaalt zijn schulden af. De verpachter haast zich naar de enige prostituee in het dorp die, vanwege de crisis, haar diensten op krediet aanbiedt … en betaalt haar zijn schulden. De prostituee haast zich naar het hotel, en betaalt de hotelier de kamerhuur die ze nog schuldig was. De hotelier legt de €100 weer terug op de balie.

(more…)Feb 15 07

Onder economen

door "Peter Van Acker"

Paul KrugmanPaul Krugman, toch niet de minste onder de economen, heeft de Europese economische en monetaire politiek nog maar eens op de korrel genomen in zijn column bij de New York Times. Europa heeft sinds de crisis van 2008 een economische politiek van besparingen en een anti-inflatoir beleid gevoerd. In de Verenigde Staten hebben ze zowat  het tegendeel gedaan, en zie, de VS kent thans een economische heropleving en Europa stevent af op een periode van (langdurige?) deflatie.

(more…)Feb 15 01

Gent Licht Festival

door "Peter Van Acker"

Meer en meer besef ik hoe gefortuneerd ik ben om in Gent te wonen: een immer progressieve stad, met aandacht voor cultuur en met een geest van openheid naar de medemens… en zonder militairen in het straatbeeld.

(more…)