Archive for March, 2015

Mar 15 29

Myanmar traffic

door "Peter Van Acker"

Myanmar trafficWat moet het toch heerlijk zijn om absolute macht te hebben. In 1970 besliste Generaal Ne Win van de een op de andere dag de rijrichting in Myanmar te veranderen. Voortaan zou er rechts gereden worden. Er zijn twee theorieën over wat er aan de basis ligt van deze beslissing. Volgens de eerste zou de astroloog van de vrouw van de generaal gezegd hebben dat het land beter af zou zijn met rechts rijdend verkeer. Volgens de tweede theorie zou de generaal een droom hebben gehad dat het land van richting moest veranderen. Dit zegt natuurlijk ook iets over het interpretatieve vermogen van de generaal.

Een eigenaardige consequentie van die beslissing is dan ook dat je bij de oprijden van de enige echte autostrade die het land rijk is, eerder het gevoel hebt dat je op een afrit bent dan op een oprit. Eenmaal de autostrade bereikt, dien je een bocht van 180° te maken om de weg te vervolgen. Curieus!

(more…)Mar 15 21

Myanmar & boeddhisme

door "Peter Van Acker"

In het boeddhisme spreekt men niet van geboden, maar wel van leefregels. Het boedhisme heeft er vijf:

  1. Not killing or causing harm to other living beings. This is the fundamental ethical principle for Buddhism, and all the other precepts are elaborations of this. …
  2. Not taking the not-given …
  3. Avoiding sexual misconduct …
  4. Avoiding false speech …
  5. Abstaining from drink and drugs that cloud the mind.

(more…)Mar 15 15

Lekker lang lezen

door "Peter Van Acker"

Ken je dat liedje van Meat Loaf: “Two Out Of Three Ain’t Bad?” Welnu, zo is het me recent ook literatuursgewijs vergaan.

1. Joël Dicker – De waarheid over de zaak Harry Quebert

Joel Dicker - De waarheid over de zaak Harry QuebertDe waarheid over de zaak Harry Quebert” heb ik uitgelezen als een trein (toen de treinen nog snel en stipt waren!). Het is een intrigerend verhaal over een jonge schrijver, Marcus Goldman, die verwikkeld geraakt in een moordzaak waarbij zijn leermeester-professor, Harry Quebert, betrokken is.

Het verhaalt start met Marcus Goldman die een “writer’s block” heeft en zich voor hulp wendt tot Harry Quebert. Die is ietwat vereenzaamd en geeft graag advies aan zijn voormalige pupil. Dan wordt bij toeval in de tuin van Harry Quebert het stoffelijk overschot gevonden van een jonge vrouw samen met het originele script van het eerste boek van de professor. Alles wijst in de richting van Harry Quebert. De elektrische stoel dreigt…

(more…)Mar 15 08

Carll Cneut – In My Head

door "Peter Van Acker"

Carll Cneut - In My Head

Ook als je maar één tentoonstelling wil zien dit jaar, dan kan ik je “In My Head” van illustrator Carll Cneut ten stelligste aanbevelen. De tentoonstelling loopt nog tot 10 mei in de Sint-Pietersabdij te Gent.

(more…)Mar 15 01

Een farmaceutisch raadsel

door "Peter Van Acker"

pil

pil

pil

 

 

 

 

 

Stel je voor dat een je een ziekte hebt waarvoor je een uiterst duur experimenteel medicijn moet innemen. Je hebt twee containers waarin respectievelijk pillen van groep A en pillen van groep B zitten. Je moet dagelijks één pil van A combineren met één pil van B.

Enig nadeel is dat de pillen van groep A niet te onderscheiden zijn van de pillen van groep B. En ook weet je, zo hebben de doctors je verzekerd, dat inname van twee pillen uit groep B tot fatale hartklachten kan leiden.

(more…)