Archive for July, 2015

Jul 15 26

Luanda-Kinshasa

door "Peter Van Acker"

Slechts heel af en toe word ik geraakt door een video-installatie in een museum. Meestal zeggen die dingen en wat ze uitdrukken me niets. Helemaal anders verging het me in het “Irish Museum of Modern Art” in Dublin. Ik voelde me direct aangetrokken door de video-installatie van Stan Douglas.

Het is een video over een uitgesponnen jamsessie in de beruchte opname studio “The Church”. Berucht omdat in die studio opnames werden gemaakt van o.a. Johnny Cash, Bob Dylan, Billie Holiday, Miles Davis en Pink Floyd.

De muzikanten in de video jammen zes uur lang zonder noemenswaardige pauzes. De muziek brengt een synthese van het jaar 1974. Dit is het jaar waarin Nixon ontslag neemt na het Watergate-schandaal, het jaar van Stevie Wonder’s “Superstition”, het jaar waarin Muhammad Ali naar Kinshasa trekt voor zijn fameuze “Rumble in the Jungle”, en het jaar waarin de burgeroorlog in Angola uitbreekt.

(more…)Jul 15 04

Astrid

door "Peter Van Acker"

intussen… BLOG gaat met reces. Met deze temperaturen, trekken we ons terug aan het voorgeborchte van de zomer, maar niet zonder uitsmijter. Een uitsmijter die kan tellen. Na Astrietje is het de beurt aan Astrid. Astrid vertolkt een Surinaamse klassieker: “Mi Dren”, met een tekst van Johanna Elsenhout op muziek gezet door Romeo Kotsebu.

(more…)