Archive for August, 2015

Aug 15 30

Refugee crisis

door "Peter Van Acker"

Wanneer spreekt men van een crisis? Ik denk dat men van een crisis kan spreken wanneer men geconfronteerd wordt met een dwingend probleem waarop men niet voorbereid is maar dat toch een dringende oplossing vraagt. De vluchtelingencrisis is zo’n crisis. Achterom kijken heeft dan geen zin. Actie is vereist en zal in veel gevallen neerkomen op improvisatie. Dat is allemaal niet erg. Aan gedegen opvangparaatheid kunnen we later nog werken. Maar we moeten wel beseffen dat onze huidige aanpak van het vluchtelingenprobleem later alleen maar zal beoordeeld worden op het feit of ze menselijk was, gebaseerd op objectieve noden en wars van religieuze en (geo-)politieke overwegingen. Als we deze principes meenemen bij het ontwerp van al onze acties, zitten we alvast goed! De geschiedenis – en niet het korte termijn denken – zal over ons oordelen.

(more…)Aug 15 23

Bernie Sanders

door "Peter Van Acker"

Eindelijk nog eens een presidentskandidaat in de VS naar mijn hart! Is dit een voorbode van wat ons te wachten staat? Ik wil ook nog wel eens stemmen op een politieker die geen blad voor de mond neemt, die toch genuanceerd blijft maar zegt waar het op staat, die zich niet laat afleiden door bijzaken en die niet in eerste instantie een levenslange carrière in de politiek nastreeft. Veel meer dan Obama blaast Bernie Sanders een nieuwe wind aan de linkerzijde van de Amerikaanse politiek. En ook in de Britse politiek krijgt links met Jeremy Corbyn een nieuw elan. Zijn dit voortekenen van een alternatief voor het neoliberalisme dat men ons al jarenlang opsolfert als de enige weg voor vooruitgang. Een weg die alleen de elite bevoordeelt en de rest eeuwig laat dromen van een uitweg uit een ongelijke wereld. Een uitweg die uiteraard niet bestaat.

(more…)Aug 15 15

Boekelekoe

door "Peter Van Acker"

Deze zomer heb ik mij aan drie verschillende boeken gewaagd: één over een persoon die je zelf niet wil zijn; een ander over een jongetje dat de benen van huis neemt; en een derde over een Chinees rekenwonder. Ze zijn alle drie zeer leesbaar.

Steve Tesich - Karoo

Steve Tesich – Karoo

Karoo is in alle opzichten een bijzonder man. Hij is een herschrijver van filmscenario’s die niet deugen of die niet commercieel genoeg zijn. Maar hij is ook vooral een dronkaard die aan een vreemde ziekte lijdt: hij kan niet meer dronken worden, althans dat beweert hij. Zoals hij later in het verhaal ook een periode van voortdurende halfslaap kent, ook als hij wakker is, en ondanks de vele espresso’s.

Karoo is het verhaal van een mislukkeling, een half genie, een hypochonder en een afwezige vader, die wel haarscherp zijn omgeving kan analyseren, en veel goede bedoelingen heeft, maar bang is voor intimiteit en voortdurend zichzelf en anderen te kort doet.

Velen vragen zich af hoe de auteur de laatste hoofdstukken heeft kunnen voltooien. Al de plannen van de protagonist kennen een meer dan dramatische afloop.

(more…)Aug 15 06

bootleg of… WIFE

door "Peter Van Acker"

Marching band - Battle of the Boyne

We hadden het geluk, of het ongeluk, het is maar hoe je het bekijkt, om getuige te zijn van de Oranjemarsen in Belfast. Op 12 juli wordt daar de overwinning in 1690 van Willem van Oranje op Koning James herdacht; zeg maar van de protestanten op de katholieken. Wat me echter ontgaat is waarom deze Oranjemarsen heden ten dage per se door de katholieke wijken van Belfast moeten trekken. Dat is toch vragen om problemen. Alsof wij Vlamingen de zege van 1302 beslist ergens in Frankrijk zouden moeten vieren.

(more…)