Archive for November, 2015

Nov 15 29

De geopolitiek van emotie

door "Peter Van Acker"

de-geopolitiek-van-emotie-dominique-moisi-boek-cover

Nu het terroristenstof wat is gaan liggen, valt er al wat makkelijker over te schrijven. Toeval of niet, net voor de recente aanslagen in Parijs, waarbij 130 mensen het leven lieten, was ik enigszins verlaat begonnen in “De geopolitiek van emotie”, een non-fictie werk uit 2009 van Dominique Moïsi.

Ik heb de meest recente uitgave gelezen met een herwerkt voorwoord van de auteur dat dateert van na de aanslagen op Charlie Hebdo eerder dit jaar en eveneens in Parijs.

Moïsi laat ons zien dat emotie niet noodzakelijk alleen het individu of de groep betreft, maar ook dat het deel uitmaakt van een bredere cultuur. Hij toont op overtuigende wijze aan dat zowel de VS als de Europese landen beheerst worden door angst voor ‘de ander’, het verlies van de eigen nationale identiteit, en het verglijden van een absolute naar een gedeelde wereldmacht.

(more…)Nov 15 21

Istanbul Ekspres

door "Peter Van Acker"

Ha, we waren er weer bij. Istanbul is in Gent nedergedaald. Gedurende 10 dagen is in de “Handelsbeurs” en “De Centrale” te horen wat muzikaal leeft in de culturele hoofdstad van Turkije.

De band die me het meest zal bijblijven is ongetwijfeld die van Ilhan Erşahin. Zijn muziek kenmerkt zich door een stomende beat op Westerse instrumenten met jazzy invloeden gemixt met Oosterse klanken. Een crossover waar je alleen maar blij van wordt. Voor al diegenen die het moeilijk hebben met het doorgronden van de cultuur van de ander, lijkt me een dergelijk muzikaal opstapje een ideaal begin. Het is niet al “tristesse” wat vreemd is. Integendeel, luister maar even mee!

(more…)Nov 15 10

Vader & zoon

door "Peter Van Acker"

Vader & zoon

Zo rond vijftig, krijg je vragen
onvertrouwd, het antwoord schuldig
de noeste boom, zijn schors vervelt
ondanks alles, wachtend, heel geduldig
stationair, tussen bed en wanhoop gekneld

(more…)Nov 15 02

Van zeer graag tot minder

door "Peter Van Acker"

Van zeer graag tot minder graag gelezen boeken.

Jaap Robben - BirkJaap Robben – Birk

Het paard van Troje aan de Kouter in Gent is mijn favoriete boekhandel. Niet alleen omdat je er een broodje en een koffie kan nuttigen, maar ook omdat ze sommige boeken van kleine handgeschreven briefjes voorzien. “Debuut van Jaap Robben. Niet tevreden, geld terug,” stond er op het mijne. Nou, dat was een uitdaging die ik graag aanging.

Ik heb het boek niet teruggebracht. Meer nog, in de winkel heb ik ter plekke 30 bladzijden gelezen. Zo geïntrigeerd was ik door het verhaal van de kleine jongen wiens papa in zee verdween, en door de fantasie van het baasje dat zijn papa steeds weer tot leven wekt.  Papaoutai?

Ik heb dit boek zeer graag gelezen.

(more…)