Archive for December, 2015

Dec 15 26

Nieuwjaarsgroet

door "Peter Van Acker"

Laten we in het komende jaar vooral veel mededogen hebben met de zwakkeren, de verplaatsten en de vluchtelingen. Vergeet de lijstjes vol goede bedoelingen die niet verder reiken dan onszelf. Doorprik de angst en leef ten volle. 2016 kan zoveel mooier worden dan wat het kneuzenbestel ons aanpraat, maar laten we niet vergeten : het begint bij ons. Laten we mekaar vinden in wat een veelbelovend jaar kan worden. Santé!

Enjoy the flipping book! Start in the right upper corner.

(more…)Dec 15 19

Verrassend

door "Peter Van Acker"

Wist je dat Einstein en koningin Elisabeth (de rode koningin) beide vioolspelers waren? En dat ze op het hof, weliswaar in kwartet, samen met elkaar gemusiceerd hebben? En dat ze nadien met elkaar levenslang gecorrespondeerd hebben?  De passie voor muziek liet een innige band tussen beiden toe.

Met ouder worden ontdek ik nieuwe muziek op steeds vreemdere manieren. Laatst in ‘De Afspraak’, op Canvas met Bart Schols, was er een kort hiphop fragment van Tourist LeMC. Nog nooit van gehoord, maar ik was onmiddellijk verkocht. Dit is genietbare hiphop van Vlaamse bodem. Luister maar even mee!

Tourist LeMC – Koning Liefde

(more…)Dec 15 05

Vosdag

door "Peter Van Acker"

Luc De Vos heeft in Gent indruk gemaakt tijdens zijn ondermaans bestaan. Op de 52ste minuut zingen de supporters van KAA Gent tijdens elke thuismatch “Mia”, als een ode aan de te vroeg gestorven zanger. Hij werd amper 52.

Afgelopen zondag, 29 november, was het precies een jaar geleden dat hij zijn geliefde thuisstad met falende organen voorgoed verliet. En ook dit werd gevierd in de Vooruit, met aandacht voor zijn culinaire voorkeuren en zijn literaire en muzikale kwaliteiten. Het was Vosdag in Gent. Het literair programma kon me evenwel niet boeien. Ja, er waren een paar leuke kortverhalen, maar de beschouwingen over het leven en het literair talent van Luc De Vos was niet meer dan wat geneuzel van intimi. De man werd zowaar vergeleken, godbetert, met Reve en Carmiggelt. Kijk, postuum eren mag, maar overdrijven doet niemand goed, en in de eerste plaats Luc de Vos zelf niet.  Nee, geef me dan maar de muzikale intermezzo’s die de literaire blokken aan elkaar schakelden. Daar heb ik van genoten!

(more…)