Archive for March, 2016

Mar 16 28

Zielendragers

door "Peter Van Acker"

Afstand verscherpt het inzicht. Ik zit in Paramaribo en mijn gedachten spinnen hier rond enkele recente uitspraken van ministers Jambon (Binnenlandse Zaken) en Geens (Justitie). “De bekering tot de radicale jihad is een proces dat soms maar enkele weken in beslag neemt”, aldus de twee ministers. Welnu, daar heb ik het moeilijk mee! Meer nog, ik geloof het niet. Het is een te eenvoudige verklaring van een complexe werkelijkheid. Het gaat voorbij aan een politiek die reeds decennialang gefocust is op Vlaams-Waalse tegenstellingen, en vergeet dat er hier intussen een heleboel vreemden wonen met andere besognes. Het gaat voorbij aan een arbeidsmarkt waar allochtonen sterk gediscrimineerd worden, met als enig perspectief een troosteloos bestaan in de getto’s van onze grote steden. Het gaat voorbij aan een ontkerkelijkte maatschappij die maar geen plaatsje vindt voor een groep met sterk religieuze gevoelens.

(more…)Mar 16 20

Gebakken patatjes

door "Peter Van Acker"

Ik wist het meteen. Hier zit ik goed. De gebakken patatjes zagen er heerlijk uit: niet te dik en vooral heerlijk krokant-bruin afgebakken zonder dat het als een harde korst aanvoelt. Dit is een “trip down memory lane”, want precies zo maakte mijn moeder zaliger ze klaar. Ik zit hier in Ai Villini, een volks restaurant in een uithoek van toeristisch Rome. Mijn tevredenheid stijgt wanneer de wijn wordt aangerukt. Een halve liter is precies dat: een halve liter en niet de helft van een normale fles waaruit je amper twee glazen schenkt. Als toetje neem ik huisgemaakte pannacotta, overgoten met een heerlijke coulis van gemengde rode vruchten. En ook de prijs voor dit klein bacchanaal valt best mee: amper 25 Euro. Dat is in elk geval minder dan de helft van wat ik eerder op de dag voor een karige lunch in een resto nabij de Piazza del Popolo betaalde. Tevreden en voldaan stap ik huiswaarts!

(more…)Mar 16 06

Nieuwe titels

door "Peter Van Acker"

Het moeten niet altijd oude vertrouwde auteurs zijn die op het nachtkastje belanden. Hieronder drie boeken van voorheen ongelezen auteurs: een van een Nigeriaanse, een van een Finse en een van een Vlaamse schrijver.

Chigozie Obioma – De verboden rivier

De verboden rivier 17.04.2015.inddDit is mijn tweede Nigeriaanse auteur, na Chimamanda Ngozi Adichie, die me danig goed bevallen was, dat ik dan ook vol verwachting aan “De verboden rivier” ben begonnen.

In een stad in Nigeria ontsnappen vier broers aan het strenge toezicht van hun vader. Ze gaan vissen in de rivier die voor alle dorpelingen verboden is. Daar doet een dorpsgek hun een vreselijke voorspelling: Ikenna, de oudste broer, zal door een visser vermoord worden. Deze voorspelling zet de band tussen de broers op het spel en ontketent een aantal tragische gebeurtenissen.

De auteur heeft me bij momenten echt verrast. Er staat prachtige beeldspraak in dit boek: “Hoewel het christendom Igboland bijna volledig had schoongeveegd, waren er nog kruimels en brokjes van de traditionele Afrikaanse religie aan de bezem ontsnapt.” Wie dit kan schrijven, belooft een groot auteur te worden. Ik zeg wel “belooft’, want soms was er net ietsjes teveel  beeldspraak en vroeg ik me bijwijlen ook af hoe het toch komt dat bijgeloof zo’n populair thema is bij Afrikaanse schrijvers. Chigozie Obioma heeft talent zat en zou dit moeiteloos kunnen overstijgen.

(more…)