Archive for May, 2016

May 16 28

Eat this, neoliberals

door "Peter Van Acker"

TheNeoliberalAssault1

Ik heb zonet een << bijzonder boeiende en kritische tekst >> gelezen van het Internationaal Monetair Fonds over het neoliberalisme. Ja, u leest het goed: kritisch en van het IMF en niet van een of andere linkse organisatie of denktank.

Twee stellingen van het neoliberalisme worden alvast onderuitgehaald. Het betreft de zogenaamde heilzame effecten van de liberalisering van het kapitaalverkeer en van de inperking van de overheid binnen het economisch bestel. Welnu:

1. onvoorwaardelijke openstelling van de kapitaalrekening van de betalingsbalans werkt vaak contraproductief omdat de voordelen van ‘Foreign Direct Investment’ teniet gedaan worden door kortlopend speculatief kapitaalverkeer. Dat laatste verhoogt de kans op een financiële crisis en versterkt de inkomensongelijkheid. De landen die in het verleden verplicht werden door het IMF om de kapitaalrekening open te stellen in ruil voor betalingsbalanssteun (vaak ontwikkelingslanden) zullen alvast blij zijn met dit voortschrijdend inzicht van de financiële instelling.

(more…)May 16 21

Rituelen en kunst

door "Peter Van Acker"

Rinus Van de Velde - Donogoo Tonka

Zou het dan toch zo zijn dat mensen met een strakke dagindeling productiever en creatiever zijn? Dat een gedetailleerde, nagevolgde dagorde eerder bevrijdend dan benauwend werkt? Moeten we nu elk onderdeel van de dag gaan ritualiseren opdat we ons attenter, bewuster, en dus minder afgeleid van onze taken kunnen kwijten, en dit met een hogere mate van kwaliteit en voldoening?

(more…)May 16 15

Naïef?

door "Peter Van Acker"

Michael Buthe - Weltkarte

Ik hou van personen die onbevangen, onbezorgd en eenvoudig zijn. En nog meer van kunstenaars die dat in hun werk tot uiting brengen.

In het SMAK loopt er thans een overzichtstentoonstelling rond het werk van  Michael Buthe. Zijn wereldkaart trok me onmiddellijk aan. ‘Weltkarte’ is tekenend voor de openheid waarmee Buthe omgaat met diversiteit. De collage verenigt menselijke figuren uit alle werelddelen, tijden en culturen. De figuren zijn samengebracht in een wereldbol, een cirkel, een vorm zonder hiërarchie. ‘Weltkarte’ toont Buthes beeld van een wereld waarin geen politieke, geografische of andere machtsorde heerst. Verschillen versmelten met elkaar onder een gouden sterrenhemel van gouden stippen die visuele verschillen vervaagt en zo alles met elkaar verbindt.

(more…)May 16 08

Sushi-raadsel

door "Peter Van Acker"

Een bekende sushi-bar in het Gentse serveert California Rolls in porties van 6, 9 of 20.

Nu wenst de eigenaar te weten wat het grootst mogelijke geheel getal is dat hij NIET met zijn porties kan bedienen?

Kan jij de eigenaar helpen?

Peter

California RollsMay 16 02

Floraliën

door "Peter Van Acker"

Gentse Floraliën 2016

Op de laatste dag van het Gents evenement hebben we ons toch nog laten verleiden tot een bezoekje aan de Floraliën. En wat hebben we geleerd? Vier zaken:

1. Ook in het niet betalende gedeelte waren er interessante zaken te bezichtigen. Zo zag ik in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) naast de indrukwekkende bloementafel tevens werk van Marthe Donas, en ik was meteen verkocht voor het werk van deze Belgische kubistische kunstenares uit het begin van de vorige eeuw.

2. In de Leopolds kazerne ontdekte ik dat er ook een Keltische horoscoop bestaat. De Kelten hielden van de natuur en ze vertaalden specifieke kenmerken van bomen naar menselijke eigenschappen. Ik blijk een den te zijn. OMG! Slechts het eerste gedeelte van de omschrijving klopt zeker: “houdt van aangenaam gezelschap, actief, natuurlijke aantrekkingskracht, intelligent, ijverig en betrouwbaar.” Het tweede gedeelte vindt ik eerder twijfelachtig: “wordt snel verliefd maar dat gaat ook snel weer over.” En het laatste deel is ronduit foutief: “geeft snel op.”

(more…)