Archive for June, 2016

Jun 16 30

To brexit or not to brexit

door "Peter Van Acker"

Weet je, zondag 26/6 was het al heel wat minder. Die hele brexit-historie was al naar de vierde pagina van de zondagskrant afgezakt. En nu donderdag 30/6 zijn de beurzen al nagenoeg helemaal hersteld. Ik hecht dan ook weinig geloof aan al die economische doemscenario’s. Dat zal nog wel meevallen. Handelaren en bedrijven zijn in dit soort zaken pragmatisch genoeg om de boel draaiende te houden.

(more…)Jun 16 18

Fanta nostalgie

door "Peter Van Acker"

Het is aan mij voorbij gegaan. Het favoriete drankje uit mijn kinderjaren vierde in 2015 haar 75ste verjaardag. Fanta verscheen bij ons op tafel in die typische geringde 1-liter fles. Toen de kleur veranderde van fel oranje naar troebel geel, vond mijn moeder dat het welletjes was geweest. Fanta werd vervangen door Trudo appelsap, een meer natuurlijk product.

(more…)Jun 16 05

Over de liefde …

door "Peter Van Acker"

Met te lezen ontdek je het leven. Literatuur kan je in een parallelle wereld werpen waarin je meer over het aardse leven leert dan je dagelijkse ervaringen. Laten we eens kijken of volgende twee boeken ons iets hebben aangebracht. En als het al iets is, dan zal het wel over de liefde zijn.

Chimanda Ngozi Adichie - Amerikanah

‘Amerikanah’ van Chimanda Ngozi Adichie

Laat mij maar meteen beginnen met het eindoordeel. T.o.v. het vorig boek dat ik van deze auteur las: ‘Half of a Yellow Sun’ is ‘Amerikanah’ slechts… ‘half as good’. Ik ging alvast niet slapen met het idee: morgen lees ik verder.

‘Amerikanah’ vertelt het verhaal van twee geliefden – Ifemelu en Obinze – die na het middelbaar in dictatoriaal Nigeria gescheiden worden. Ifemelu komt in de Verenigde Staten terecht en krijgt er onvermijdelijk te maken met het begrip ras. Ze begint er zelf een blog over. Obinze gaat naar Engeland en ervaart er de moeilijkheden om er aan een verblijfvergunning te geraken. Zullen ze elkaar ooit nog treffen? Ja dus, en nog wel in Nigeria, maar zal hun liefde nog een kans krijgen?

Ergens in het boek staat dat juist omdat blanken vaak geen probleem hebben met het begrip ras dit precies bewijst dat ze geen zwarten zijn, anders zouden ze er wel anders tegen aan kijken. Was dit nu de reden waarom ik zoveel moeite had met de vele passages over ras? Slechts de laatste bladzijden van deze dikke turf hebben me echt geboeid.

(more…)