Archive for September, 2016

Sep 16 25

Kredietkaartenzwendel

door "Peter Van Acker"

Card_Stop2Dat geloof je toch zelf niet. Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van kredietkaartfraude. Al meerdere malen hebben dieven op mijn kaart rijkelijk meegesurft, en dit telkens na een missie naar het buitenland.

Nu is het weer zover. Na mijn recente trip naar Bonn, doen enkele profiteurs zich tegoed aan het krediet op mijn MasterCard, met bestellingen in Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Wat doe je in zo’n geval? Je belt Card Stop! Tot mijn verrassing – maar vooral tot mijn ergernis – krijg ik de boodschap dat het 07-nummer een betaalnummer is, en als ik niet wens te betalen dat ik moet inhaken. Zo krijg je toch alleen maar het gevoel van een tweede maal opgelicht te worden, niet?

(more…)Sep 16 11

Provodnitsa

door "Peter Van Acker"

Provodnitsa'sHaar ogen schoten vuur, uit haar mond stroomde lava. We hadden het aangedurfd de deur van de treinwagon bij het binnenkomen van de restauratiewagen niet afdoende te sluiten. Een kakafonie van scheldwoorden stroomde over ons heen. We bleven behoorlijk zen, maar ons besluit stond toen al vast: de rest van de trip – vier dagen en vier nachten – zouden zonder warme maaltijden van de Russische spoorwegen zijn. We zouden voortaan ons eten langs de spoorweg sprokkelen, telkens de Trans-Siberische trein een station aandeed, en de moedertjes van Rusland de wagons omsingelden met kinderwagens volgepropt met voedingswaren.

(more…)Sep 16 03

Trans-Mongolian Railway pastime

door "Peter Van Acker"

Wat er is meer ontspannend dan een goed boek op de trein? Ik had tijdens ons recent treinavontuur van Moskou naar Beijing – maar dat wist ik bij vertrek nog niet – drie pareltjes meegenomen. Ik heb ze verslonden gedurende de zes dagen en zes nachten in primitieve slaapcouchettes, en dit ondanks de regelmatige afleiding door stuurse provodnitsas (= grofgebekte Russische manwijf treinbegeleiders).

Nicole Krauss - De geschiedenis van de liefde

Nicole Krauss – De geschiedenis van de liefde

In de geschiedenis van de liefde zijn er meerdere verhaallijnen. Vooreerst volg je Leo Gursky, een aandoenlijke oude man die iedere avond tegen zijn radiator tikt opdat zijn bovenbuur zou weten dat hij nog leeft. Verder is er Zvi Litvinoff, een jeugdkameraad van Leo Gursky, die naar Valparaiso in Chili emigreerde. Hij is de auteur van het boek: “De geschiedenis van de liefde.” En, tot slot is er Alma, die vernoemd is naar een hoofdpersonage in het boek van Litvinoff. Haar jong gestorven vader gaf dit boek lang terug aan haar moeder cadeau. De moeder krijgt nu de opdracht van een onbekende man om het boek te vertalen.

(more…)