Archive for December, 2016

Dec 16 28

Best wishes

door "Peter Van Acker"

Happy New Year 2017

Etienne, Astrid en ik wensen jullie het allerbeste voor het nieuwe jaar. We zijn niet zeker wat dat dan precies moet in houden voor elk van jullie, maar voor ons betekent het in elk geval een goede gezondheid, goede sociale relaties en genoeg bestaansmiddelen voor een prettig verblijf op dit ondermaanse. En als het even kan ook wat meer mededogen voor de medemens die het wat moeilijker heeft. Laten ons hart wat meer spreken in 2017!

Lieve groet van Etienne, Astrid en PeterDec 16 17

Laat me!

door "Peter Van Acker"

Fantastisch vind ik het. Ik krijg er rillingen door. Onderstaande clip dateert van 2005, maar ik zie het nu pas voor het eerst. Het is een muziekclip van Ramses Shaffy, opgenomen vier jaar voor zijn dood. Binnen in de opnamestudio komt een oude frêle man. In de studio staan ook Liesbeth List, zijn compagnon de route, en de zanger Alderliefste. Je weet niet wat te verwachten. En dan zet hij een koptelefoon op en begint te zingen. Wow, die stem, ongebroken. Weg is het lijf dat niet meer mee wil. Er is alleen nog zang en passie, en de herinneringen aan een rijke carrière, die onuitgesproken door zijn omstaanders herkent en gedeeld wordt.

(more…)Dec 16 10

Seriously?

door "Peter Van Acker"

“Seriously?” dat is het woord dat in mij opkomt. Wat is gebeurd? Net opgestapt, sta ik in het gangpad van de trein naar Brussel samen met Linda, mijn occasionele treincompagnon. Het is zo’n moderne trein met twee stoelen links en twee stoelen rechts. Links zit er een man aan de kant van het gangpad en rechts een man aan het venster. Als een van beiden zich verplaatst, dan kunnen wij twee samenzitten. Ik vraag aan de persoon links of hij zich niet naar rechts wil verplaatsten. Ik ga er van uit dat dit geen probleem zal zijn. De man blijft immers aan het gangpad zitten, maar nu rechts i.p.v. links. “Nee,” zegt de man, “dat ga ik niet doen, want ik ben een boek aan het lezen en ik gebruik de armsteun links voor de ondersteuning van mijn boek.” Seriously?

(more…)Dec 16 04

Back to the past: Hanoi

door "Peter Van Acker"

Hanoi : Somerset building

Hanoi! Dertien jaar eerder was ik hier ook al. Ik liet me toen door het Vietnamees scooterverkeer inspireren tot volgend gedicht.

Vietnamees vrouwenverkeer

van Hang Dao naar Ly Thuong Kièt
zoevend op het puntje van het zadel
met rechte rug, gezwind en koket
of achterop met opstotend bekken

dartel schurend op een rode duozit

sierlijk draaiend rondom Hoan Kièm
met naaldhakjes op een willige schakel
schone vrouwen, wulps in Trang Tièm
flaneer en vervluchtig van me weg

borduursel op een ongeschonden ziel

Peter Van Acker (2003)

(more…)