Archive for February, 2017

Feb 17 18

A political riddle

door "Peter Van Acker"

Raymond Smullyan

Wat een tijd! Of we ons nu verkijken op de binnenlandse of op de Amerikaanse politiek, we vallen van de ene verbazing in de andere. Daar worden we dus niet vrolijk van.

Gelukkig is er nog satire. Satire verzacht, het geeft het hedendaags geklungel een plaats, da’s zeker – “rions pour pas pleurer” – maar het brengt wel geen oplossingen, dat zullen die vermaledijde politici zelf moeten vinden.

Maar hoe goed zijn die politici in het vinden van oplossingen. Laten we ze eens testen? En kan jij hen daar bij helpen?

(more…)Feb 17 11

Brouwers en meer

door "Peter Van Acker"

We hebben er weer drie afgekauwd en doorgeslikt.

Jeroen Brouwers – Het Hout

Jeroen Brouwers - Het Hout

“Buitengewoon”, “grote klasse”, “op elke bladzijde een pareltje”. Zo staat het er! De pers is weer eens lovend over de nieuwste roman van Jeroen Brouwers. Ik deel dit niet volledig, want ik had soms moeite met de bijzondere schrijfstijl die Brouwers in deze roman hanteerde. Er staan veel korte zinnen in, zinnen zonder werkwoord, onaffe zinnen en onuitgewerkte gedachten.

Die schrijfstijl past misschien goed bij de weifelende houding van de protagonist in “Het Hout”: broeder Bonaventura.  Hij is een man van weinig karakter die begint als lekenleraar op een jongenspensionaat dat door kloosterlingen  geleid wordt en die zich nogal makkelijk als broeder laat inlijven. Hij is getuige van seksueel misbruik maar hij zwijgt zoals iedereen. Toch zal contact met de buitenwereld hem zijn roeping in vraag doen stellen. Wat mij betreft, een halve aanrader.

(more…)Feb 17 04

Wiels

door "Peter Van Acker"

Wielemans ForstInkomhal Wiels museumMijn beste foto van 2016Dakterras Wiels Museum

Elke pendelaar van Gent naar Brussel kent het vast. Net voor het binnenrijden van het station Brussel-Zuid zie je een groot gebouw met duidelijk opschrift “Wielemans Forst”, maar  wie weet wat er in dit gebouw gebeurt?

(more…)