Archive for August, 2017

Aug 17 30

Made in Belgium

door "Peter Van Acker"

Sitting in a PipeSoms moet je echt naar het buitenland om iets te leren over je eigen land. Zo ontdekte ik in Sri Lanka een auto waarvan ik nog nooit gehoord gehad. Maak kennis met de Pipe! Made in Belgium. En ja, het logo was wel degelijk een pijp. De Pipe werd aan het begin van de 20ste eeuw vervaardigd in Brussel. Naar het schijnt hadden Leopold II en Albert I ook een Pipe. Het waren voor die tijd zeer moderne wagens en de Pipe werd naar vele landen geëxporteerd, maar tijdens de eerste wereldoorlog werd de fabriek gedeeltelijk verwoest. Pogingen tot een doorstart na WO I kenden evenwel geen groot succes.

(more…)Aug 17 20

Boeddha in Sri Lanka

door "Peter Van Acker"

Het aanschouwen van de Sri Maha Bodhi

Zo is het wel genoeg geweest. In Anuradhapura staarden ze allen beaat naar de hoogste takken van een boom. Zo’n boom waarvan aangenomen wordt dat Boeddha er onder leviteerde. Kortom, een heilige boom dus. En in Kandy verdrongen de gelovigen zich voor een schrijn waarin de tand van Boeddha wordt bewaard. Even vreesde ik voor een stampede wanneer het schrijn werd geopend, en het relikwie zichtbaar werd. Let wel het relikwie, en niet de tand, want het relikwie bestaat uit meerdere doosjes die in elkaar passen, en slechts het kleinste doosje bevat de tand. Alle doosjes blijven uiteraard ongeopend. En voor zoveel zottigheid staan de mensen hier met honderden geduldig aan te schuiven. In een andere tempel wordt mijn vrouw de toegang geweigerd omdat haar mouwen net iets te kort zijn. “The rules are in the eye of the beholder”.

(more…)Aug 17 12

Out of blog

door "Peter Van Acker"

We zijn er niet, maar straks weer wel!

Ken jij het antwoord op onderstaande puzzel?

GeniusesOnly

PeterAug 17 05

Zomeroverbrugging

door "Peter Van Acker"

Heb je een paar ideeën nodig om de rest van de zomer al lezend te overbruggen, dan staan hieronder al vast wat tips over “wat zeker niet”, “wat misschien” en “wat zeker wel” te lezen. Hopelijk heb je er iets aan. Laten me ook weten waar jouw ogen thans over rollen!

Gregory David Roberts – The Mountain Shadow

Gregory David Roberts - The Mountain ShadowOh, dit boek kwam als een totale verrassing. Slechts bij toeval kreeg ik te horen dat Gregory David Roberts een opvolger had bedacht voor zijn meesterlijk debuut “Shantaram”. Dat boek had me volledig ingepalmd. Ik heb het toen meer geademd dan gelezen.

En nu, is er dus de opvolger: “The Mountain Shadow”. De enige gelijkenis met zijn voorganger is dat het ook een dikke turf is van een kleine 900 bladzijden, maar daar houdt het dan ook zo wat mee op. Dit boek is verveling op papier. Het hoofdpersonage is tweedimensionaal geworden, een schurk die van zijn motorfiets houdt, wiens liefje onbereikbaar blijft en af toe wat nood heeft aan wat keukenfilosofie op de top van een berg ergens buiten Mumbai. Nee, hier ben ik niet warm van geworden.

Aan al wie “Shantaram” reeds gelezen heeft: koester de herinnering, maar laat de “Mountain Shadow” links liggen!

(more…)