Feb 10 10

Irresistible Soundtracks

door "Peter Van Acker"

Heb je dat ook soms? Dat iemand je na een vertoning in de bioscoop zegt dat de muziek bij de film schitterend was en dat jij – na een korte beschouwing – alleen maar kan toegeven dat je niet eens gemerkt hebt dat er een “soundtrack” bij de film was. En misschien is dat ook wel goed. Misschien heeft de muziek haar ondersteunend doel om je volledig te laten wegzinken in het verhaal volledig bereikt. Maar soms, heel soms, gebeurt net het omgekeerde: dan hoor ik een liedje dat me zo aangrijpt dat ik pas tevreden ben als ik het aan mijn collectie heb toegevoegd.

Zo bekeek ik onlangs Ca$h en was ik onmiddellijk helemaal verkocht door ”I Got A Thing For You” aan het begin van de film. Zo duister en zo sfeervol en dan nog van een artiest waar ik nog nooit van gehoord had: “Jim Bianco”. Hij doet me wat denken aan de vroege Tom Waits.

Jim Bianco – I Got A Thing For You

“I Put A Spell On You” daarentegen kende ik natuurlijk al langer in de versie van “Creedance Clearwater Revival”, maar de originele versie van “Screamin’ Jay Hawkins” is veel meer beklijvend. Ik hoorde dit lied voor het eerst tijdens het bekijken van “Stanger Than Paradise”, een film van “Jim Jarmusch” waar ik me overigens niets meer van herinner.

Screamin’ Jay Hawkins – Spell On You

“Waiting” van “The Devlins” komt uit de serie “Six Feet Under”, zondermeer één van de beste HBO-series die ik ooit heb gezien. Het liedje illustreerde treffend de besluiteloosheid van “Nate Fisher” bij de keuzes die hij onverwacht en ongewild moet maken aan het begin van de serie.

The Devlins – Waiting

“I’ll Be Your Lover Too” van “Van Morrison”, tot slot, hoorde ik ooit tijdens de eindgeneriek van een film. Sla me dood, maar ik weet in de verste verte niet meer bij welke film dit liedje past.

Van Morrison – I’ll Be Your Lover Too

Heb jij ook zo van die liedjes die je pas hebt leren kennen na het bekijken van een film, dan hoor ik het graag van u. En in de mate van het mogelijke zal ik ze toevoegen.

Peter

PS: Speciaal voor alle vrienden in landen met een geringe bandbreedte, zijn de bovenstaande liedjes gecomprimeerd op 64 Kbps.4 Responses to “Irresistible Soundtracks”

 1. Pieter Staes Says:

  Ok, afgezien van het voor de hand liggende Ms. Robinson van in The Graduate, denk ik vooral aan Everybody’s Talking dat in Midnight Cowboy komt. Ik geloof dat er in Midnight Cowboy ook een instrumentaal nummer van Toots Thielemans zit, maar daar ben ik geen 100% zeker van.

  Harry Nilsson -- Everybody’s talking

 2. Ingrid Says:

  Hoi Peter,
  Dank je voor de muziek. Erg tof. En bedankt dat je aan onze geringe bandbreedte hebt gedacht. Veel groetjes.

 3. Lotty Sierink Says:

  Heb er nog twee voor je:
  Down by Law van Jim Jarmusch met de soundtrack en een hoofdrol voor Tom Waits, prachtig.
  en Paris Texas van Wim Wenders met de soundtrack Vigilante Man van Ry Cooder, als je het hoort zie je film afspelen.
  Lotty

  Ry Cooder -- Paris Texas

 4. Ann Catteeuw Says:

  Screamin’ Jay Hawkins is de MAX! Heb ik ook ontdekt door ‘Stranger than Paradise’, die ik nog steeds Jarmush’ beste film vind (wat je niet kan zeggen van zijn laatste gedrocht…). En de oudere Greenaway’s, met Michael Nyman. And onlangs Sean Penn’s ‘Into the Wild’, muziek Eddie Vedder… cool! De soundtrack van ‘Brat’ van Balabanov is ook een bijblijver… maar dan wel voor de Russofielen onder ons 🙂

  Eddie Vedder -- Hard Sun

Leave a Reply

(Picture beside your name?)