Ils sont bornés!

“Ils sont bornés”, dat was de ietwat laatdunkende bedenking van onze Sengalese gast over de Amerikanen. En in zekere zin geef ik hem gelijk, maar ik vind dat ze naast begrensd ook nog eens een keertje zelfgenoegzaam zijn. Verdwaasd door hun vermeende superioriteit beseffen ze niet dat ze dat ze op velerlei fronten niet alleen bijgebeend maar zelfs ingehaald zijn. Neem nu het persoonlijk bankieren. In mijn ‘Citibank Online’ geef ik maandelijks een opdracht tot betaling voor de huur van het huis. Dit betekent geenszins dat de rekening van mijn huisbaas gecrediteerd wordt, maar wel dat de brave man enkele dagen later een cheque in zijn postbus ontvangt. Van die cheque neemt de huiseigenaar een kopie die hij vervolgens naar zijn bank faxt. Pas dan wordt zijn rekening gecrediteerd! Helemaal aberrant is het als je bedenkt dat we beide – huiseigenaar en ik – een rekening hebben bij hetzelfde kantoor.

Nu hebben ze er iets op gevonden dat het proces ogenschijnlijk zou moeten vereenvoudigen. Bekijk onderstaande video maar eens. Beseffen de Amerkanen wel hoe vlot wij geld overschrijven van de ene rekening naar de andere?

[jwplayer config=”myplayer” file=”https://www.intussen.info/wordpress/video/check_deposits.mp4″ image=”https://www.intussen.info/wordpress/fotos/flashstartframe.jpg” width=”100%”]

video
play-sharp-fill

Peter

4 thoughts on “Ils sont bornés!”

  1. Het klopt wellicht dat Amerikanen vaak “borné” en “zelfgenoegzaam” zijn. Maar ik ken heus wel meer landen waar mensen dat zijn. En wat dat primitieve betalingsverkeer betreft, akkoord. Ik heb het ook ervaren. Maar er zijn ook domeinen, zoals aan- en verkoop van goederen en diensten, waar online werken in de USA dan weer vooruit is op andere landen. Zo zie je maar…

  2. In Afrika trekt een herdersvolk doorheen de savanne. Als ze onderweg een geit kopen of verkopen, gebeurt de financiële transactie instant via de GSM van de koper en de verkoper. Nadat de verkoper via een sms-berichtje een confirmatie heeft ontvangen, is de koop beklonken en wisselt de geit van herder. Als ik het goed voor heb, gaat het om de Massaï. Amazing!

  3. Heel grappig dat dat van een Senegalees komt! Trouwens het banksysteem (voor wit geld en in kleine sommen dan) in Zwitserland kan ook verbazend omslachtig zijn. Groetjes en gefeliciteerd met je nieuwe posting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *