De Raadkamer

Globalisatie is een proces waarbij steeds meer gelijkenis optreedt tussen verschillende regio’s over de hele wereld. Deze gelijkenis uit zich op diverse vlakken, onder andere in economische, politieke en culturele zin. Globalisatie kan zich – meer eenvoudig – tot op de rand van de ontbijttafel uitstrekken. Of het nu in Oostakker, Kampala of Washington is, ‘s zondags eten we zoals vanouds croissants en chocoladebroodjes, eventueel aangevuld met een lokale specialiteit, zoals hier in Washington “bagels”. Het enige wat verschilt van plaats tot plaats is de prijs.

Maar wat te bedenken van het volgende. Tijdens het ontbijten luisteren we nu ook al enkele jaren naar “De Raadkamer”: een humoristisch programma van Radio2 op zaterdagmorgen dat we via podcast beluisteren op een moment dat ons past. Hier hebben we dus te maken met een stukje lokale cultuur die zich over de landsgrenzen heen uitwaaiert. Klaar voor consumptie voor elkeen die dat wenst en onafhankelijk van de plaats waar je je bevindt. Bestaat daar eigenlijk een woord voor?

Je hoeft er uiteraard je hoofd niet over te breken en kan onmiddellijk meegenieten van enkele fragmenten uit “De Raadkamer”.   

De Raadkamer – Bert Kruismans

De Raadkamer – Sven Eeckman

Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *