Oct 08 04

Waterloo en haiku’s

door "Peter Van Acker"

Op 18 juni 1815 verloor Napoleon in Waterloo van de geallieerde legers onder het bevel van de hertog van Wellington en het Pruisische leger onder het bevel van Gebhard von Blücher. Na Napoleon’s nederlaag stemden de toenmalige grootmachten (Groot-Brittanië, Oostenrijk, Pruisen en Rusland) in met de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, waarvan – vijftien jaar later – België zich zou afscheiden.

Maar wat als Napoleon nu eens niet verloren had? Dan haalden we nu waarschijnlijk stokbrood bij de bakker, dronken we Pastis op zomerse terrasjes, spraken we met zijn allen frans in BHV, en waren onze beleggingen veilig bij een genationaliseerde Generale Maatschappij.

Evenwel neemt de geschiedenis geen draai. Napoleon werd verbannen naar Sint-Helena, en wat ons nu nog rest als herinnering aan die periode is de jaarlijkse evocatie van de slag bij Waterloo. Klik << hier >> voor foto’s van die slag in een wel heel speciale montage.

Aan de achterkant van elke foto staat een haiku over, en meestal tegen, de oorlog. Vier plaatjes zijn nog haiku-vrij. Welk creatief talent wens zijn haiku geplaatst te zien? Kruip in die pen en laat je pennevrucht weten via de “comments”-sectie van deze “post”.

Peter2 Responses to “Waterloo en haiku’s”

 1. intussen… BLOG » Blog Archive » VIP Latrine Says:

  […] P.S. Ik ben nog steeds op zoek naar vier haiku’s voor mijn Waterloo-collectie! […]

 2. chantal Says:

  Hai!! koekoe!!
  haiku? was da noe?
  wat gekrabbel gekriebel.. ha ha hatsju!!

  de ongekende dichter

Leave a Reply

(Picture beside your name?)