Dominican Days

Peter Lane - Dominican DaysEen goed boek over je reisbestemming verdubbelt het plezier (althans bij mij, want als je niet van lezen houdt, dan zullen je ogen slechts slepen over het papier op zoek naar ander en beter vertier). Een goed boek is als de spreekwoordelijke kers op de taart en als het je meer inzicht verschaft in de cultuur of de geschiedenis van een land dan kan dat aan je reis net die extra dimentie geven die het verschil uitmaakt tussen banaal en bijzonder.1

“Dominican Days” van “Peter Lane” is zo’n boek: een absolute aanrader voor reizigers naar de Dominicaanse Republiek. Het is geen taalkundig hoogstandje, maar de combinatie van een hoofdstuk “geschiedenis” wisselend met een hoofdstuk “persoonlijke belevenissen” werkt wonderbaarlijk wel. In geen tijd wordt je opgezogen door de plannen van Cristóbal Colón en zijn nazaten, door de strijd met de Haïtianen,  en in een veel later stadium door de fratsen van de presidenten Trujillo (de Stalin van de Caraïben) en Balaguer (die op subtiele wijze de Trujillo-clan onttroonde, maar daarom niet minder wreedaardig was). Maar ook het persoonlijk wedervaren van de auteur is best interessant omdat het op voortreffelijke wijze de eerste ervaring van het leven en werken in een tropisch land beschrijft en dat op een zeer herkenbare wijze voor allen die in dezelfde voetsporen zijn getreden.

Mijn vraag aan jou is dan ook eenvoudig: welk bij je bestemming passend boek heeft jouw reis extra gekruid?

Peter

P.S. Met dank aan FV voor het ter beschikking stellen van “Dominican Days” (een exemplaar dat ik jammer genoeg niet in dezelfde ongeschonden conditie heb teruggegeven :-))

5 thoughts on “Dominican Days”

  1. Dag Peter,

    En dan te bedenken dat ik heel Londen heb afgelopen om ‘Dominican Days’ te vinden….

    Een aanrader voor een Portugese bestemming is alleszins ‘Nachttrein naar Lissabon’ van Pascal Mercier. Ben ik momenteel aan het lezen, wel niet terwijl ik in de trein zit.

    Meer reisverhalen vind je ook op http://www.iedereenleest.be.
    Als je dit nog niet kent…..

    Lees ze!
    Liesbet Vreys

  2. Dezelfde bedenking heb ik mij reeds meer gemaakt. Welke boeken hebben meerwaarde gegeven aan mijn vakanties ?

    ‘Portugal’ van J. Rentes de Calvalho: ‘De gids staat boordevol mooie taal, stampvol mooie wetenswaardigheden en hij knettert van het plezier waarmee hij geschreven is. Alles staat erin…. Dit volgens Rik Zaal in de Volkskrant.

    ‘Het andere London’ en ‘Het andere Parijs’, uitgeverij Epo. Bundelingen van de mooiste en origineelste tips van luisteraars van het VRT RAdio 1 programma Brood en Spelen. Je komt op heel bijzondere plekken.

    Vandaag lees ik ‘Boedapest’ van Runa Hellinga. Zij heeft 17 jaar in Boedapest gewoond en leidt je rond in Boedapest doorheen de geschiedenis. Boeiend. Ik denk dat ik einde deze maand (wanneer we Boedapest opnieuw bezoeken) op een andere manier Boedapest zullen meemaken.

    Kent iemand een dergelijk boek over Nepal ? Thanks

  3. Alhoewel ik het gevoel heb dat ik boeken vergeet, hier mijn lijstje.

    Tibet: Een hotel op het dak van de wereld, van Alex Le Sueur. Een Engelsman wordt Sales Manager in het grootste internationale hotel van Lhasa en vertelt zijn soms hilarische avonturen.

    Brazilië: Brazilië. Vijf eeuwen geschiedenis in dribbelpas, van Eddy Stols. Ik heb nooit een boek gelezen dat de cultuur en mentaliteit van een land/volk beter beschrijft.

    Zuid-Amerika: De aderlating van het continent (Las venas abiertas de America Latina) van Eduardo Galeano. Controversieel, en misschien wat gedateerd. Maar het liet een grote indruk toen ik het las op reis in Zuid-Amerika.

    Voor een Europa-reis: In Europa, van Geert Mak. Enkel geschiedenis van de 20ste eeuw, maar zeer boeiend.

  4. Als je ooit (nog eens) naar Vietnam reist, moet je zeker volgend boek lezen: “A la découverte de la culture vietnamienne” in het Frans geschreven door journalist-schrijver-cultureel onderzoeker HUU NGOC en uitgegeven door “Editions THE GIOI”. De Engelse versie moet ook goed zijn vermits dit werk bekroond werd met “Le prix d’or du livre vietnamien 2006”.

    Je vindt er ongelooflijk veel informatie over dit boeiend land.

  5. Many thanks for your kind words about my book, Dominican Days. It is good to know that you enjoyed it.
    Best Wishes,
    Peter Lane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *