Little Bee

Heb je dat ook wel eens dat je een roman koopt en denkt: “pfff… wanneer ga ik dat ooit helemaal uitlezen?” Thans heb ik een klepper van 1500 bladzijden op het nachtkastje liggen van Vikram Seth. “A Suitable Boy” is het relaas van een Indische familie die op zoek gaat naar een geschikte huwelijkskandidaat voor hun dochter.  Ik ben reeds genoeg geïntrigeerd door de eerste 50 pagina’s om het boek niet aan de kant te schuiven, maar het tempo waarmee ik voortgang maak laat me vermoeden dat de Potomac dit jaar weer eerder zal dichtvriezen dan dat ik de laatste bladzijde zal omslaan.

Chris Cleave - Little Bee

Daarom lees ik graag tussendoortjes van beperktere omvang. “Little Bee” van Chris Cleave is er zo eentje en het is werkelijk een klein pareltje. Het is een verhaal van een Nigeriaans meisje dat als vluchteling in Engeland toekomt en daar op zoek gaat naar een Engels koppel met wie ze een voorgeschiedenis deelt. Het verhaal ontvouwt zich langzaam en zit vol onverwachte wendingen. Hier heb ik echt van genoten.

Wie kan me nog een tussendoortje aanraden dat de moeite waard is om “A Suitable Boy” nog wat langer aan de kant te houden? Misschien is wel één van de redenen waarom ik in dit boek niet echt doorlees, het besef dat in mijn familie de zoektocht naar “A Suitable Girl” zich niet echt stelt.

Peter

9 thoughts on “Little Bee”

  1. Ik heb hetzelfde gehad met “The Pillars of the Earth” en nu met “World without End”.

    Om in hetzelfde land te blijven: probeer “Half of a Yellow Sun”eens van Chimanda Ngozi Adichie: een prachtig geschreven, ontroerend boek over de Biafra oorlog.

  2. Dag Peter,

    Ik ben nooit door dat boek geraakt en ben blij dat ik niet de enige ben die er mee worstelt! The Pillars of the Earth en World without End daarentegen, heb ik in een ruk uitgelezen met nachtelijke uurtjes!

    Ik heb net twee mooie boeken gelezen: ” The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society” over hoe de bewoners van het kanaaleiland Guernsey de WO II doorkwamen: vrolijk boek over moeilijke tijden (Mary Ann Shaffer en Annie Barrows); en “Remarkable Creatures” gebaseerd op waar verhaal van twee vrouwen begin 19de eeuw die alleen op fossielenjacht gaan en over evolutie speculeren, beide zaken ongehoord in die tijd (Tracy Chevalier), ik moet er wel bijzeggen dat ik zelf een vrouw ben en erg veel van fossielenjacht houd 😉
    Dank je voor de tip van Little Bee!
    Groetjes
    Ilke

  3. En by the way, nu ik er over nadenk: “A suitable boy” is het ENIGE boek dat ik nooit heb uitgelezen! Laat me weten of ik iets gemist heb?
    Veel courage!
    Groetjes
    Ilke

  4. Lees je stukjes met veel plezier, zal eindelijk ook eens antwoorden. Eerst nog een warm dank-je-wel aan Astrid en Mirjam voor het heerlijk concertje met de avondzon in de rug. Twee keer van genoten: ook nog eens via de blog.
    Dan de boeken. Al eens iets van Alessandro Barrico gelezen? “Zijde” is een piepklein pareltje, mij intertijd getipt door collega Leen (Verstraelen). Ook ‘Novecento’ is een mooi klein tussendoortje. en als je wat meer tijd hebt en de vonk oversloeg: zeker ook ‘Dit verhaal’ lezen. By the way: al begonnen in ‘The times of our singing’? Vergt ook wat meer tijd, maar ben benieuwd naar je commentaar. Zelf juist begonnen – noblesse oblige- aan de Congo-non fictie van David Van Reybrouck, dus ook nog eventjes zoet.
    hartelijke groet

  5. Laat de “The White Tiger” van Aravind Adiga zeker niet aan je voorbij gaan. Een leesfestijn. Mmmmm…..

  6. Dag Peter! Ik hou er ook van korte- en lange termijn-leesprojecten te combineren. Mijn lange termijn-leesproject is momenteel “Reformation” van Diarmaid MacCulloch. Korte termijn: een reeks romannetjes die ik ooit op Martinique heb gekocht.
    Op deze heuglijke dag hoop ik dat je nog wat extra leesvoer cadeau hebt gekregen. Ik wens je alvast een gelukkige verjaardag toe!

  7. Zeker doorgaan met ” A suitable boy”. Is een meesterwerk! Ondertussen kun je ” An equal Music” lezen, ook van Vikram Seth . Fantastisch boek, maar flink wat dunner.

  8. a suitable boy is een boek dat mij ook al ruim een half jaar bezig houdt. maar ik heb me voorgenomen om het uit te lezen want ik vind de schrijver prachtig schrijven. heb al meer van hem gelezen. maar ook ik lees graag tussendoortjes. a thousand splendid suns is een heel mooi boek van khaled hosseini, de schrijver van kiterunner. je moet geestelijk wel een beetje stevig in je schoenen staan maar het is een prachtboek. veel leesplezier.

  9. Peter,
    We zijn in Maaseik voor de feestdagen, van morgen ben ik naar de Standaard geweest en heb twee boeken gekocht op aanraden van jou “Little Bee” en “Alleen maar nette mensen”. Als ik klaar ben laat ik je weten wat ik van beide vond.
    Beste wensen voor 2011
    Ron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *