Millenniumdoelen

Van maandag 20 tot woensdag 22 september 2010 vindt er weer een uiterst belangrijke top voor ontwikkelingssamenwerking plaats in New York. Officieel heet de top “High-level Plenary Meeting of the General Assembly of the United Nations”, maar wordt in het jargon van de deskundigen eenvoudigweg verkort tot “MDG Summit”, zeg maar de top van de millenniumdoelen.

Vele staatshoofden en hun talrijk gevolg zullen er debatteren over de millenniumdoelen. “Hoever staan we?”, “Wat moet er nog gebeuren tot 2015?”, en vooral “Hoeveel middelen zijn daar nog voor nodig?”, zullen de kernvragen zijn waarop antwoorden worden gezocht.

Nochtans bestaan er ook MDG-sceptici, en die moet men niet noodzakelijk zoeken in het kamp van de rabiate tegenstanders van ontwikkelingssamenwerking. Todd Moss en Michael Clemens zijn twee “senior fellows” van het “Center for Global Development” – een progressieve Amerikaanse “think tank” – en komen dus uit onverdachte hoek.

Luister maar even mee wat beide heren van de millenniumdoelen vinden:

CGD – Millennium Development Goals

In het kort komt hun kritiek er op neer dat:
– de doelstellingen te ambitieus zijn;
– moeilijk te operationaliseren op het niveau van een land;
– in zekere zin elke vooruitgang minimaliseren (want nooit goed genoeg);
– bij gebrek aan data nooit echt te controleren zijn;
– te veel aandacht hebben gegeven aan sociale vooruitgang en te weinig aan economische groei.

Ik ben benieuwd wat jullie hiervan denken?

Peter

DE MILLENNIUMDOELEN

Goal 1 1. Het uitbannen van extreme armoede en honger

Tussen 1990 en 2015 is het aantal mensen dat leeft van minder dan 1 dollar per dag gehalveerd.

In 2015 hebben alle mensen aanvaardbaar werk, inclusief vrouwen en jongeren.

Tussen 1990 en 2015 is het aantal mensen dat honger lijdt gehalveerd.

Goal 2 2. Het bereiken van een universele basiseducatie

In 2015 volgen alle kinderen, jongens en meisjes, volledig basisonderwijs

Goal 3 3. Het bevorderen van gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen; het versterken van de positie van vrouwen

In 2005 volgen evenveel meisjes als jongens primair en secundair onderwijs

In 2015 hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten

Goal 4 4. Het verminderen van kindersterfte

In 2015 is de sterfte van kinderen jonger dan vijf jaar met twee derde teruggedrongen

Goal 5 5. Het verbeteren van de gezondheid van moeders

In 2015 is de moedersterfte met driekwart afgenomen

In 2015 hebben alle vrouwen toegang tot reproductieve gezondheidszorg

Goal 6 6. Het bestrijden van HIV/AIDS, malaria en andere ziekten

In 2015 is de verspreiding van HIV/AIDS gestopt en teruggedrongen

In 2010 heeft iedereen die het nodig heeft toegang tot behandeling van HIV/AIDS

In 2015 is de verspreiding van malaria en andere ernstige ziekten gestopt en teruggedrongen

Goal 7 7. De bescherming van een duurzaam leefmilieu

Integreer de principes van duurzame ontwikkeling in landenstrategieën en programma’s

Verminder het verlies aan biodiversiteit

Halveer het aantal mensen die geen toegang hebben tot veilig drinkwater en basissanitatie

Verbeter de levensomstandigheden van ten minste 100 miljoen mensen in sloppenwijken

Goal 8 8. Het ontwikkelen van een wereldwijde samenwerking voor ontwikkeling

Ontwikkel een open, voorspelbaar, niet-discriminerend en op regels gebaseerd handels- en financieel systeem

Besteed aandacht aan de speciale behoeften van de minst ontwikkelde landen

Besteed aandacht aan de speciale behoeften van door land omgeven ontwikkelingslanden en eilandstaatjes.

Besteed aandacht aan de schuldenlast van ontwikkelingslanden door middel van nationale en internationale maatregelen om, op de lange termijn, tot een beheersbare schuld te komen.

Garandeer, in samenwerking met de farmaceutische industrie, toegang tot betaalbare en noodzakelijke medicatie in ontwikkelingslanden

Vergroot, in samenwerking met de private sector, de beschikbaarheid van nieuwe technologieën, vooral voor informatie en communicatie

8 thoughts on “Millenniumdoelen”

  1. IK WEET HET NIET!!! Ik ben zeer skeptisch over het doel, nut, resultaat van ontwikkelingshulp aan Afrika en ook over de aid industrie zelf, wier hoogste prioriteit lijkt te bestaan in het handhaven van de eigen jobs.

    Graag bewijs dat ik het verkeerd zie.

  2. De milleniumdoelstellingen zijn wel degelijk verwezenlijkbaar. Lees Lester Brown Plan B 4.0 waarin hij berekent hoeveel het kost alle problemen op de lossen , een bedrag dat peanuts is voor wereldleiders en millionars. Wat er mankeert is de politieke wil en een Tobin tax!
    Ik heb het altijd shockerend gevonden dat men in de MDGs spreekt van maar “de helft ” van het aantal hongerlijders aan te pakken, of maar de helft toegang te geven tot drinkwater. Ze zijn niet ambitieus genoeg! De wereldleiders krijgen de oplossing voorgeschoteld door Lester Brown en misschien nog anderen. Ze hebben een flinke por nodig, misschien via een petitie! Heb je de Vlaamse campagne gezien voor de MDGs? Klik hier!

    Groetjes
    Ilke

  3. Men kan zich inderdaad veel vragen stellen bij de millenium doelstellingen en de data waarop ze moeten gerealiseerd zijn. Zijn die realistisch? Persoonlijk denk ik van niet. Maar het zijn wel momenten waar een volgende evaluatie van de (al of niet verborgen) problematiek en (al of niet gemaakte) realisaties kan gemaakt worden.

    In veel landen wenst de heersende klasse niet in te geven op haar voorrechten, en is democratie een vloekwoord. In andere landen is de interpretatie en toepassing van de religie een belangrijke hindernis voor het bereiken van de MDG doelen, vooral wat betreft onderwijs voor iedereen inclusief vrouwen.

    Een grondige evaluatie van de realiteit dringt zich op, ook wat betreft de emigratie naar de rijke westerse wereld, waar onderhuidse spanningen met immigranten slag om slinger toenemen.

  4. De millenniumdoelstellingen lijken op mooie deuren zonder klink.
    Zowat 20 jaar geleden was ik zeer verbolgen over het Chinees beleid om gezinsplanning collectief op te dringen. Nu vraag ik me in alle ernst af of we de Chinezen niet moeten danken omwille van hun visionaire visie. Zonder hun inspanning zouden we vandaag met een nog grotere vraag naar basis grondstoffen worden geconfronteerd, met alle gevolgen van dien.
    Ik vrees dat de wereldbevolking sneller toeneemt dan ons vermogen om te herorganizeren en te herverdelen. Met de beste idealen en de mooiste doelstellingen blijven we achter de feiten aanhollen. Volgens mij is het beheersen van de toename van de wereldbevolking de beste garantie om op (lange) termijn de schaarse middelen te (her)verdelen. Een win-win-situatie voor jan-en-alleman en het milieu kan er enkel baat bij hebben.

  5. De MDG’s worden ook in Gambia met argusogen gevolgd..een recente study wees uit dat op 20 landen Gambia als vierde beste van de klas uitkomt. Wat op zich niet alles zegt natuurlijk…het is idd een moeilijke stelling met een ‘moving target’ : de wereldbevolking was bij het opstellen van de MDG een stuk kleiner dan nu met een huidige net increase van 2.5 mensen per seconde…(Spore 08/10) (ondanks de chinezen). Ook al gaat het traag, toch blij te mogen meewerken aan MDG 3, 4, 5 en 6 wat een stuk meer voldoening biedt dan het uitroeien van de dolle koeienziekte. Ik wens de dames en heren op de driedaagse bijkomst dan ook veel succes met hun palavers… en dat ze hun motivatie in woorden ook meebrengen om in eigen land iets te veranderen.

  6. De grote verdienste van de MDGs is dat we er nu al 10 jaar lang over praten en als referentie gebruiken in ontwikkelingssamenwerking. Daar kan geen enkel staatshoofd of regeringsleider meer omheen. Over de operationalisering ervan ben ik heel wat sceptischer. Het is uiteindelijk elk land dat de prioriteiten moet zetten rekening houdend met de lokale context.

  7. Zelfde achternaam, ik zal ook eens een regel rappen:

    Niet ouwehoeren,
    Help de Oegandese boeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *