Oct 10 16

Elektrische auto’s

door "Peter Van Acker"

Chevy Volt Gisteren hoorde ik op de televisie voor het eerst een vraag waarmee ik zelf al geruime tijd rondloop. Zullen elektrische auto’s (zoals de Chevy Volt en de Nissan Leaf) milieu-vriendelijker zijn dan conventionele en hybride wagens? Het antwoord dat erop volgde was vrij genuanceerd maar vooral positief en hoopgevend: in een staat zoals Virginia, waar elektriciteit hoofdzakelijk wordt opgewekt door verbranding van kolen, zal een elektrische wagen even milieuvriendelijk zijn als bijvoorbeeld de Toyota Prius, maar in een staat zoals California, waar elektriciteit ook wordt opgewekt via wind, water en zon, zal een elektrische wagen tot 10-maal milieuvriendelijker zijn dan een gewone stadswagen. M.a.w. in die staten waar elektriciteit nog wordt opgewekt op de meest milieuonvriendelijke wijze, zal de nieuwe elektrische wagen de beste hybride wagens die thans op de markt zijn evenaren qua milieuvriendelijkheid.

Nissan Leaf Toch zal het milieu niet het doorslaggevend argument zijn voor de aanschaf van een elektrische wagen door de gemiddelde Amerikaan. Het succes van de elektrische auto zal in grote mate afhangen van de mate waarin Jan Modaal er in slaagt een correct prijsvergelijk te maken tussen de verschillende type wagens waarbij hij rekening houdt met de initiële kost en de kost van verbruik. Amerikanen zijn immers nogal rap geneigd om alleen rekening te houden met de aanschafprijs (die voor een elektrische wagen een stuk hoger ligt) en de kost van verbruik buiten beschouwing te laten (maar die wel flink in het nadeel van conventionele wagens speelt). De crisis daarentegen, samen met stijgende pompprijzen en aangevuld met belastingvoordelen voor elektrische auto’s, zou wel eens kunnen maken dat het straatbeeld er hier binnen een aantal jaren flink anders gaat uitzien.

Zal dat ook in Europa het geval zijn?

Peter7 Responses to “Elektrische auto’s”

 1. Mildred Griffith Says:

  Goed dat er gewerkt wordt a.e schoon milieu. Hier is het ook al ter sprake geweest. Intussen zal de gem Sur hard moeten sparen.

 2. Frank Says:

  Very interested in getting a copy of the tv program if you have that on your TIVO. I am also trying to understand the whole issue better as an electric car becomes a real option from 2012. Wired magazine just did an issue where they listed all the cars that will be available in 2011 and 2012.

  Other news here:
  http://www.wired.com/autopia/tag/electric-vehicles/

  Some companies convert existing cars. That would be a killer app.

  Here are some of the cars that I have been looking at.

  http://www.wired.com/autopia/2010/07/toyota-tesla-rav4-ev/
  http://www.wired.com/autopia/2009/12/volvo-electric-c30/
  http://www.futurevehicletechnologies.com
  http://www.wired.com/magazine/2010/09/ff_tesla/
  http://www.teslamotors.com
  http://www.rapidelectricvehicles.com

 3. Norbert Says:

  E-wagens worden aandreven door een batterij. Hoewel er verschillende types batterijen bestaan zijn er niet veel die genoeg energie kunnen opslaan, en snel terug afgeven. Litium-ion batterijen zijn waarschijnlijk de beste voor de job “auto aandrijven”, maar er zijn weinig vindplaatsen, wat meteen geo-logistieke en politieke problemen kan veroorzaken. Grote voorraden litium zijn er in China….

  Snel herladen van een batterij is ook een belangrijk probleem. Er zijn merkelijke vorderingen gemaakt o.a. in het M.I.T., blijft het feit dat er momenteel weinig laadpunten in Europa beschikbaar zijn. Voorzie echter grote laad-parkings waar honderden auto’s een tijdje opgeladen moeten worden langs de autosnelweg.

  Verder is de productie en destructie van de batterijen een probleem. Een Litium batterij gaat slechts 2 à 3 jaar mee. Per wagen enkele honderden kg batterij, dat wordt een milieu probleem, gegarandeerd.

  E-Auobussen hebben waarschijnlijk een grote kans om succesvol ingezet te worden.

  E-wagens zijn zeer geruisloos en veroorzaken in de stad menig ongeval, dit is een bekend feit.
  Men kan kopers van e-wagens misschien wel lokken met advertentie inkomens uit het per radio uitstralen van reclame boodschappen!
  Dit biedt 3 voordelen voor de eigenaar:
  1- Hij veroorzaakt minder ongevallen en de onvermijdelijke rompslomp ervan.
  2- Hij ontvangt reclame inkomsten voor het uitstralen van ads.
  3- Indien minder ongevallen veroorzaakt worden gaat de verzekeringspremie ook naar beneden, op lange termijn.
  Voordeel voor de trage weggebruikers als fietsers, voetgangers e.a.
  1- Zij worden minder aangereden daar e-wagen hoorbaar aan komt rijden!
  Voordeel voor de staat
  1- De staat ontvangt BTW inkomsten van de reclame inkomsten van iedereen die uit de reclame boodschappen voordeel ontvangt.
  2- De staat krijgt minder kosten tengevolge van werkverlet, ziekte en invaliditeit etc te financieren.

  Hybride wagens zoals Toyota en Honda produceren zelf elektrische energie en lijken me momenteel de beste oplossing. In de stad elektrisch, op verre ritten met benzine. Deze h-wagens kunnen hun batterijen laden zodat ze minder dikwijls in publieke laadpunten moeten laden.

 4. Geert Says:

  Ik ben een grote voorstander van het gebruik vna elektrische auto’s. Een van de belangrijkste elementen in milieuschade is de vervuiling die veroorzaakt wordt bij de productie en de verwerking. Op dit vlak scoort de electrische auto echter slecht. De energie nodig om de auto te maken en de milieuschade buiten CO2 lozing moeten ook in aanmerking genomen worden.

  Het hoofdprobleem bij de invoering van electrische wagens is echter de kost van overschakelen. Indien een volledig netwerk van voorzieningen zou bestaan, en er door massaproductie een prijsdaling zou zijn tot het economische niveau, zou niemand eraan denken om in een stinkend, lawaaierig tuig te kruipen dat nog explosieve stoffen nodig heeft om te rijden ook (ontploffingsmotor).

  Het is die initiele kost van overschakelen die volledig op de “first mover”komt te liggen. Dit is waar een er een rol voor de overheid ligt.

 5. Frank Says:

  Wat betreft het bouwen van de infr om de e-autos te laden is er dit bedrijfje dat aan de weg aan het timmeren is:

  http://www.betterplace.com/

 6. Norbert Says:

  Dat de Europese overheid het gebruik van milieu vriendelijke auto’s moet steunen lijkt me logisch. Of dat de electrische, de hybride of de klassieke auto zal zijn dat weet ik zo niet.

  Ik ben er echter wel tegen dat allerlei financiële tegemoetkomingen aan de koper worden gegeven, want daardoor wordt de verkoopprijs van die m.v.-auto zeker duurder, de staat betaald toch een deel van de kosten terug, of niet soms?

  Ik denk hierbij aan de fotovoltaïsche installaties die ook veel te duur zijn omdat de staat ze subsidieert. Hier merkt men weinig van de productie, die gebeurd in China, maar de afbraak van deze hoog giftige spullen binnen nu en 20 jaar, gaat ook nog een probleem worden. Wie maakt er ooit eens een studie over de totale milieukost van al deze zogenaamd milieu vriendelijke apparaten en of toestellen?

  Bovendien zijn de groene stroom certificaten veel te duur in vergelijking met de reële kostprijs productie, en zullen de klassieke stroom-leveranciers die deze certificaten uitbetalen, deze zeker -- en met interest -- aan iedereen aanrekenen. Verwacht U maar aan prijsstijgingen op je factuur elektrische stroom vanaf volgend jaar.

 7. Peter Van Acker Says:

  Eens kijken waar ik allemaal rekening moet houden:
  -- aanschafprijs
  -- federale subsidie (VS)
  -- eventuele subsidie van de staat (VS)
  -- kostprijs energie per kilometer
  -- actieradius van de wagen
  -- gezondheidsrisico (magnetisch veld vs benzinedampen)
  -- ingeschat verloop van de energieprijzen
  -- CO2 uitstoot aanmaak
  -- CO2 uitstoot verbruik (afhankelijk van de staat)
  -- milieukost bij afbraak
  -- kans op ongeval
  -- etc.
  Pffffttt… mocht ik hier permanent wonen, dan zou ik de CHEVY VOLT gewoon aanschaffen en alle berekeningen overlaten aan de sceptici.

Leave a Reply

(Picture beside your name?)