Did U Know?

Did U Know?“Did You Know?”, is helemaal iets anders dan “Do You Know?”

“Do you know?”, geeft je nog de mogelijkheid tot twijfelen, tot enige bedachtzaamheid, of zelfs tot een ontkennend antwoord, maar “Did You Know?”, veronderstelt dat je het wel weet, en dit na een vakkundige uitleg of een proefondervindelijk bewijs, zelfs als je het voordien niet wist.

Waarover gaat het? Ik sta hier op de evenaar en aanschouw met mijn eigen ogen hoe water linksdraaiend een primitief teiltje verlaat ten zuiden van de evenaar en rechtsdraaiend ten noorden.

Eénmaal thuis ga ik het internet op, op zoek naar de natuurkundige uitleg achter dit bizar fenomeen. Ik lees er over het Corioliseffect en wastafels, broodjeaapverhalen, het geheugen van water en vele andere zaken, maar met slechts één resultaat: ik weet het helemaal niet meer.

De vraag is dus niet: “Did you know?”, maar wel: “Who knows?” Ik ben benieuwd.

Suzanne en PeterBirgit en PeterBirgit en SuzanneDoes he care to know?

Peter

8 thoughts on “Did U Know?”

  1. Hallo Peter en Astrid,
    Fa waka. Leuke Blog en de verhalen zijn nice, behalve ‘did you know’ die ik al tien keer heb gelezen en nog steeds niet begrijp. Maar goed, misschien was dat juist de bedoeling.
    Warme brasa’s uit zonnig en met weed-smog bedekt Jamaica.
    Irie,
    Silvano

  2. God, mijn zoon. God heeft dit teken gesteld, om er u eeuwig aan te herinneren dat Hij de wereld heeft geschapen en waarbij hij de evenaar bedoeld heeft als een denkbeeldige spiegel tussen zuid en noord. Beide helften zijn gelijkwaardig maar toch tegengesteld. Elkaars spiegelbeeld als het ware en bedoeld om er alle mensen gelukkig te laten zijn in hun verscheidenheid. Maar vermoedelijk lag de hof van Eden, waar Adam en Eva door het plukken van de appel van de boom der kennis hun zonde van hoogmoed bedreven, in het Noordelijk halfrond en toen begrepen ze er helemaal niets meer van, ook niet waarom dit fenomeen was zoals het was, gesteld door God! Tot op de dag van vandaag zoeken ze er nog naar. Arm mensdom. De dieren herinneren zich nog dat rijk.

  3. Peter: wat een mooie blog, mijn complimenten. En om op je vraag te antwoorden: ik heb dezelfde research gedaan op het web en in de natuurkundeboeken en de geleerden zeggen dat de coriolis krachten veel te klein zijn om het water links- of rechtsom te laten draaien; dat het dus bedrog is.
    Maar ik heb het een paar keer zeer kritisch bekeken, heb het experiment zelf uitgevoerd en ik kan geen vals spel ontdekken.

    Dus: ik weet het niet zeker maar ik denk wel dat het echt is.

  4. Hoi Peter,
    Wat ben jij een goeie denker.
    Ik heb ‘t indertijd ook aan mijn fysica vrienden gemaild (als wiskundige babbelen we anders per definitie alleen met mekaar na 7 Duvels) en ‘t is zoals Paul hierboven schrijft: het is idd zo dat de Coriolis kracht dat beinvloedt, maar de kracht is echter zodanig klein dat ‘t onmogelijk daar aan den Evenaar in Oeganda kan getoond worden. Enkel in labo is het mogelijk te tonen.
    Dan hoe doen ze’t? Eenvoudig: het is de vorm van hun badje dat de draairichting bepaalt. Net zoals sommige lavabo’s linksdraaiend ‘t water laten weglopen en andere rechtsdraaiend, afhankelijk van de vorm…
    Dikke zoen aan Astrid!
    xxL.
    PS: Heb Genius herboven gezet als referentie naar het schitterende nieuwe feature in iTunes, check it out: gebaseerd op Apple’s database – en de Coriolis kracht natuurlijk 😉 – suggereert iTunes liedjes die bij het gekozen nummer zouden passen, wow cool: rediscover your tunes!

  5. Quo usque tandem abutere, Petrus, patientia nostra? Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? quem ad finem sese effrenata iactabit audacia?
    Why do you think you know you were on the equator? Is het niet juist die lijn tussen teiltjes met links en rechts draaiend water? Wat doet het water op de lijn? niet draaien?
    Om een fait divers toe te voegen: de aarde is 43 kilometer wijder op de evenaar- een soort evenaarsbult. Als je dus op de evenaar staat vlieg je iets sneller rond dan gelijk waar elders op aarde. Ideaal om spacefraft in oostelijke richting te lanceren- zoals in Kourou, Fr Guinea…
    Heb je de bult gezien Peter? Voelde je je wat draaierig? Zo neen, dan zou ik “ga terug naar start” aanraden, want je was helemaal niet op de evenaar.
    Wat een prachtige blog! dank je!
    Bart

  6. Zowat 20 jaar zat ik samen met pa Monten en hebben we ons hoofd over dit raadsel gebogen. We hadden onze twijfel bij dit vermeend verschijnsel. Na 20 jaar blijft die twijfel nog steeds overeind. Een paar ‘vervalste’ schalen langs weerskanten van een imaginaire lijn houden de mythe overeind. Er is blijkbaar niet meer nodig dan dat. Toch ben in nog steeds benieuwd naar enig uitsluitsel. Hou me dus maar op de hoogte.

  7. Luc (en Peter natuurlijk): de volgende keer als ik daar langs kom zal ik de teiltjes eens verwisselen en kijken wat er dan gebeurt.

    Ik laat het weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *