Boekenverdriet

Richard Powers - Time Of Our SingingHeb je dat ook wel eens? Dat je een boek wil dichtklappen, tegen de muur smijten en erop wil trappen alsof het een brandende peuk betrof. Om dan de dag nadien toch maar weer enkele bladzijden om te slaan omdat je nieuwsgierig bent naar het verder verloop. “The Time of Our Singing” van Richard Powers is een lastig boek, met een moeilijke woordenschat, vaak onbegrijpelijke beeldspraak en heel weinig dialogen. Op de achterflap staat nog vermeld dat dit het meest toegankelijke werk is van de auteur.

“The Time of Our Singing” is het verhaal van een gemengde joods-zwarte familie tegen de achtergrond van een conservatief racistisch naoorlogs Amerika. Een boek waar je in elk geval niet vrolijker van wordt.

Herman Koch - Het Diner

“Het diner” van Herman Koch daarentegen heb ik in één ruk uitgelezen. In deze roman wordt je herhaaldelijk op het verkeerde been gezet. Aanvankelijk was ik geïntrigeerd door de psychologie van de verteller die weinig opheeft met zijn oudere broer, waardoor je denkt dat het over een ordinaire rivaliteitsstrijd zal gaan, maar na een poosje verandert de protagonist in een schlemiel, iemand voor wie je absoluut geen sympathie hebt en die je een schop voor de broek zou willen geven omdat je meer daadkracht van hem verwacht. Maar ook dat perspectief blijkt fout te zijn. Uiteindelijk lees je het verhaal van een totaal losgeslagen persoon met psychopathische trekjes die daarin – op de koop toe – nog ondersteund wordt door zijn vrouw. Ook dit is een boek waar je niet echt vrolijk van wordt.

Heb jij ook recent van die boeken gelezen?

Peter

15 thoughts on “Boekenverdriet”

  1. Ik heb een heel simpel maar inspirerend boek gelezen nl “Torn Apart” van James Patterson. Over een jongen met het Tourette Syndroom. Zeer aangrijpend maar je kunt ten minste aan het einde juichen. Try it.

  2. Een tijdje geleden heb ik ‘The Greatest Show on Earth’ gelezen van Richard Bryson; een groot argument tegen het creationisme. Wetenschappelijk stevig onderbouwd (in de mate dat ik dat als leek kan bevestigen, natuurlijk), met argumenten gebaseerd op de evolutie van de dierenwereld, microben, de mens etc… Uitermate boeiend, en uitermate irriterend wanneer je aan het hoofdstuk komt waar hij een discussie met één vd belangrijkste voorstanders vh creationisme weergeeft: je tenen krullen en je begint te knarsetanden wanneer je leest hoe die mens nooit antwoordt maar van de hak op de tak springt en dogmatische rhetoriek uitkraamt. Een staaltje halsstarrige stupiditeit van de bovenste plank! ‘Show me the fossils’ is een zin die ik niet snel meer zal vergeten!

  3. De dagelijkse realiteit biedt meer interessante verhalen dan de verzonnen verhalen in meeste boeken. Ik lees liever een column in een dagblad of weekblad als Knack, Time of Der Spiegel dan een roman. Het laatste boek dat ik kocht “De Islam in Europa: dialoog of clash?” is een verzameling kritische artikelen geschreven door een zestal columnists waaronder Benno Barnard, Mimount Bousakla, e.a. Elke column biedt stof om over na te denken. Ik werkte 12 jaar in het Nabije Oosten. De vraagstelling interesseert me dus.

  4. hé peter en co
    wat zeg je me daar ????? power tegen de grond keilen ??? ik vind het fantastisch, inderdaad soms moeilijk, maar het staat bij mij al jaren no. 1, lees ook ‘de helix van het verlangen’ zelfde kaliber, ook passages die zo goed als ‘chinees’ zijn maar schitterend. ik heb ‘het zingen van de tijd’ zoals de nederlandstalige titel luidt als meermaals kado gedaan, wel met wisselend sukses …
    dat boek van koch heb ik niet gelezen, weet niet of het spek voor mijn bek is, ‘k zal eens kijken in de bib.
    ik las onlangs ‘mijn tweede huid’ van erwin mortier, kan eigenlijk niet benoemen hoe dat voelde … in elk geval heel dicht op mijn vel. ook dave eggers (die hier al een paar jaar lag te beschimmelen) ‘wat is de wat’, miljaar, probeer dat eens … nu zafon ‘the angel’s game’ omdat ik in de luchthaven moest wachten en geen lektuur meer had en dan maar een pocket heb gekocht, het weinige niet-portugese dat in de rekken stond, nou ja …
    enfin, ‘t was een veel te druk ‘eindejaar’ en vanaf volgende week hoop ik wat op adem te komen en weer eens regelmatiger in de bib te geraken.
    ps. geheel niet mijn genre maar dit voorjaar toch met veel plezier de millenium trilogie gelezen
    ps2 astrid : dat boek lijkt me ook wel wat … en een hoera-tje af en toe kan meegenomen zijn 🙂

  5. ja lap, nu schrijf ik nog ‘power’ tegen de grond keilen, zou beter eerst wat gaan slapen
    versus norbert : fictie of non-fictie, links of rechts, wit of zwart, tegenstellingen die mij een beetje ontgaan, efin …

  6. Oei!
    En ik dacht nog wel dat ik je daar een plezier mee deed! Het minste wat gezegd moet worden is dat het boek blijkbaar hevige reacties losmaakt. Is ook al wat. Heb ondertussen zowat alles gelezen van Powers, en inderdaad, het is niet altijd gemakkelijk (en “the time of our singing” is in mijn ervaring zeker nièt het meest toegankelijke, al helemaal niet als je niet thuis bent in muziekwetenschap, maar hij heeft nog hermetischer geschreven), maar ik beleefde er intens leesplezier aan. Maar goed, niet geschoten is bij voorbaat verloren, of zoiets. Ik doe nog wel eens een nieuwe poging.

  7. Mia, het op- en onderbouwen van macht structuren is één van de meest interessant thema’s, omdat het lot van iedereen er direct of indirect mee te maken heeft. Religie is een wezenlijk onderdeel van de macht structuur. Religie heeft te maken met “geïdealiseerde en overgeleverde” volksgebruiken en deze verschillen omdat allochtone volkeren in andere delen van de wereld andere problemen in hun omgeving op te lossen hebben en hadden. Kledij voorschriften, man vrouw verhouding, huwelijks gebruiken zijn er enkele van. Sinds we in een mondiale wereld leven is de Islam, religie beoefent door een zeer grote groep arme en dikwijls ongeletterde immigranten in Europa, een machtsfactor aan het worden. De concurrentie om de macht is dus begonnen. Politieke partijen overal in Europa luiden alarm, is dat fout?
    In de moslim wereld gaat er zeker heel wat fout, maar ook in Europa loopt er heel wat fout, denk maar aan de crisis in de Eurozone, de corruptie, de politieke patstellingen. Hoe gaan we er tegenaan in deze snel veranderende wereld?
    Dialoog of clash met de Islam is dus een zeer actueel boek. Het is ook waarschijnlijk niet het laatste over deze problematiek.

  8. Astrid, ik moet je bekennen dat ik nog nooit van het Tourette syndroom gehoord had, maar misschien ben ik het ook wel vergeten, dat gebeurd wel meer.
    Wist je dat er een Vlaamse “Gilles de la Tourette” vereniging bestond? Zie Internet. Kan men ervan genezen zonder pillen?

  9. Hey Melanie, ik weet wel, je mag een gegeven paard niet in de bek zien, maar eigenlijk is dit verkeerd want het is veel meer de geste die telt dan de gift, en het is de geste die door Astrid enorm werd geapprecieerd. Het boek was misschien niet “our cup of tea”, maar soms moet je thee drinken om te beseffen dat je koffie verkiest.

  10. Dag boekenlezers,
    De laatste tijd heb ik geen boeken meer gelezen. Jan en ik bezoeken Peter en Astrid in augustus. Om samen naar het Zuiden (oa New Orleans) te reizen. Ik ben al een tijdje op zoek, maar vind er geen, naar een roman die zich afspeelt in het Zuiden van de US. Als je romans weet, dan zou ik je me veel plezier doen om de titel door te geven. Thanks !

  11. aan Norbert,
    i know dear, ik wil het best lezen, ik ben heus geen alien en ik weet dat veel dingen grondig fout zitten
    soms wou ik dat ik heel even onnozel en onwetend kon zijn en het voortdurende besef even kon achterlaten
    en soms stap ik ‘s avonds met plezier uit de realiteit en pak een boek dat me een urtje wegvoert

  12. aan Melanie
    ben jij de dame die destijds bij 11-11-11 werkte ??
    ik werkte toen bij iteco, remember ?

  13. Mia, iedereen wil zich af en toe wel eens ontspannen. Met mijn kleinzoon (8j) zwemmen gaan of bordspellen spelen is ontspannend, anders kijk ik naar muziek uitvoeringen (opera, ballet, klassieke en jazz concerten). Op Mezzo of BravaHDTV (over satelliet) wordt non-stop 24u/24u muziek gebracht in HD kwaliteit. Heerlijk is dat. Daarbuiten wandel ik ook een half uurtje elke dag, daarmee controleer ik beter mijn bloedsuiker. Bovendien ontmoet je dan al eens een buur in deze slaapstad in BHV waarmee een gesprek mogelijk is.
    Geloof jij in the “Arabian awakening” in het Midden Oosten, Mia? Ik heb er grote twijfels bij. De grote massa Arabieren heeft er geen idee van wat democratie betekend of inhoud, laat staan dat ze het een betere wijze van bestuur zouden vinden. Waarvoor ze strijden is minder willekeurige dictatuur en een betere toekomst voor hun kinderen. Hoe, daarover zijn de meningen verdeeld. Ook de Berbers die hier in Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht of St-Gillis rondlopen zijn niet democratisch ingesteld. Ze zijn hier omdat ze er geldelijk voordeel uit halen.
    NB: Ik drink regelmatig thee en koffie in Arabische theesalons, laat me er goedkoop kappen zelfs op zondag en heb er ook zakelijke contacten, allemaal hier in Brussel.

  14. “arabian awakening” norbert ??? ik hou mijn hart vast voor wat de gewone man/vrouw in de straat te wachten staat. ‘t is hier al zo moeilijk om degelijk en compleet te zijn geïnformeerd en op basis daarvan een gefundeerd oordeel te vormen, laat staan in landen waar men om allerlei redenen veel minder toegang heeft tot genuanceerde en correcte informatie.
    als ik één van die berbers was, had ik misschien ook geprobeerd om hier te geraken ? wat doe je als je nauwelijks je kinderen kan voeden, laat staan onderwijs en gezondheidszorg laten genieten …
    enfin, ik leef momenteel een paar versnellingen te hoog en kan zelf nauwelijks bijblijven, dus kijk ik voorzichtig en bescheiden naar wat rond mij gebeurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *