Aug 11 22

Vrede van Gent

door "Peter Van Acker"

Verdrag van GentOnachtzaam voor de wijsheid van mijn vader, heb ik steeds nagelaten de gedenkplaat in de Veldstraat in Gent op te zoeken en te bestuderen. Hier verbleef de Amerikaanse delegatie tijdens de vredesonderhandelingen met de Britten om een einde te maken aan de oorlog van 1812. De Britten verbleven aan het Fratersplein waar een gelijkaardige gedenkplaat hangt. De onderhandelingen leidden uiteindelijk tot het verdrag van Gent dat getekend werd op 24 december 1814.

Nu – zoveel jaar later – bevind ik me op het landgoed van President Andrew Jackson (de 7de President van de VS van 1829 tot 1837). Voor hij President werd, had hij reeds roem verworven als de generaal die de Britten had verslagen op 8 januari 1815 in New Orleans. Het nieuws van de Vrede van Gent had de strijdende partijen niet tijdig bereikt.

Niet luiheid maar onachtzaamheid is des duivels oorkussen. Verzachtend evenwel is dat moderne communicatiemiddelen de opgelopen kennisachterstand vlug kunnen dichten. Niet?

Manor of President JacksonPresident Jackson

Peter10 Responses to “Vrede van Gent”

 1. Rudy Campe Says:

  Dag Peter,

  Het is ongelooflijk dat we moeten bijleren over onze eigenste stad Gent , terwijl we er hier zelf wonen.

  Bedankt voor je fijnbesnaarde stukjes telkens opnieuw !

  Doe zo verder,
  Beste groeten, Rudy.

 2. Maarten Says:

  In Gent is er een vereniging opgericht om in 2014 200 jaar Vrede van Gent te herdenken, met de steun van het Departement internationaal Vlaanderen. Meer info op http://www.treatyofghent.org/

 3. Norbert Says:

  Voor zover ik weet hangt die plaat er niet meer. Vroeger hing dit gedenkteken op een huis in de Veldstraat, dat nu het museum D’Haene-Steenhuyze is. Ik heb maanden geleden de gedenkplaat tevergeefs gezocht.

 4. Peter Van Acker Says:

  Lodewijk XVIII verbleef in het Hotel d’Hane-Steenhuyse (Veldstraat 55), maar de Amerikaanse delegatie in het Hotel Schamp (Veldstraat 45-47), waar nu Caron en C&A staan. Ik vermoed dat die gedenkplaat dan ook daar ergens hangt.

 5. Tom Dekeyzer Says:

  Ik meen dat er in de pacificatiezaal van het stadhuis ook een gedenkplaat hangt. Maar zal nog eens naar een trouwfeest moeten om daar helemaal zeker van te zijn…

 6. Mildred Griffith Says:

  Bedankt voor de informatie. In de geschiedenislessen toen heb ik wel over “Het Verdrag van Gent” moeten leren. Als koloniale staat van Nederland was het voor ons ” Vaderlandse geschiedenis”.

  Groeten aan de fam.

 7. Theo Baert Says:

  Als geboren Gentenaar (en ik heb er ook enkele jaren verbleven) moet ik ook tot mijn schande erkennen dat ik die gedenkplaat nooit heb opgemerkt in de Veldstraat. In de pacificatiezaal op het stadhuis gaat het wellicht over een andere vredesovereenkomst: de “pacificatie van Gent” ook elders de “Bevrediging van Gent” geheten. Die werd veel vroeger ondertekend en wel op 8 november 1576. Die was het directe gevolg van de Spaanse furie in Antwerpen (4 november 1576) waar spaanse soldaten aan het plunderen sloegen. In reactie hierop werd Gent overgenomen door Oranje-gezinden en met de Pacificatie van Gent sloten de Staten van Brabant, Vlaanderen, Artesië en Henegouwen een overeenkomst met de Staten van Holland en Zeeland, en namen de Prins van Oranje aan als hun stadhouder.

 8. Norbert Says:

  Voor zover ik me dat juist herinner, hing die plaat naast de hoekingang van de Inno. Sinds er weinig plaats was om een plaat te bevestigen aan de muur dicht bij de sigarenwinkel Caron, de vensterramen van de Inno groot waren en er weinig plaats was ertussen, hing deze plaat op de zijkant van het huis dat nu d’Haene-Steenhuyze genoemd wordt, dicht bij de hoekdeur van de Inno.
  En ik denk dat ons vader dat huis (d’Haene-Steenhuyze) me ooit aanwees als zijnde het huis waar dat Amerikaans verdrag afgesloten werd. Dat bord hebben we toen, misschien 55 jaar geleden al, bekeken.
  Het bord hing zeker niet op het huis Caron.

 9. Norbert Says:

  Als ik nog eens in het Sta’M Museum kom zal ik eens de ligging van Volderstraat en Veldstraat bekijken een paar honderd jaar geleden. Met hun interaktieve media is dat een fluitje van een cent. Kruisten die beide straten elkaar zo mooi haaks als nu of waren er wat bochten in die veldwegels nu veldstraat en volderstraat genoemd. Lag er toen geen tuin rond het huis dat nu d’Haene-Steenhuyze genoemd wordt? Sinds wanneer draagt het museum de naam d’Haene-Steenhuyze?

 10. Norbert Says:

  Heb dienst monumentenzorg Gent gebeld. Hotel Schamp bestond uit 3 herenhuizen, het huis d’Haene Steenhuyze bestond uit 5 herenhuizen. Hun tuinen kwamen uit op de korte meer.
  De dienst bevestigd ook dat de Vrede van Gent in het hotel Schamp gesloten werd.
  Bij de recente verbouwingen (C&A) zou de gedenkplaat niet meer geplaatst zijn.

Leave a Reply

(Picture beside your name?)