Oct 11 10

Martin Cooper

door "Peter Van Acker"

Steve Jobs heeft ongetwijfeld de manier waarop we met elkaar communiceren ingrijpend veranderd. De voorverkoop van zijn nieuwste hebbeding – de iPhone 4s – breekt alle records: op 24 uur tijd werden er meer dan 1 miljoen bestellingen geplaatst. Maar toch wil ik het vandaag niet hebben over de geniale Jobs, maar wel over Martin Cooper, de man die aan de basis ligt van alle GSM-verkeer.

Martin CooperMartin Cooper is de uitvinder van de mobiele telefoon. Op 3 april 1973 voert hij het eerste gesprek met een draagbare cellulaire telefoon. Niet gespeend van enige humor belt hij vooreerst naar zijn rivaal bij AT&T Bell Labs die een gelijkaardige technologie aan het ontwikkelen was. Vervolgens voert hij een aantal gesprekken waarvan hij zich nog eentje levendig kan herinneren, niet zozeer omwille van de inhoud, maar wel omwille van de omstandigheid: “I crossed the street while talking to a New York radio reporter – probably one of the more dangerous things I have ever done in my life.”

De batterijduur van zijn toestel bedroeg een schamele twintig minuten. Op de vraag of dit niet wat kort was, antwoordde hij dat zijn rechterarm het vlugger zou begeven dan de batterij. Zijn eerste toestel woog bijna een kilo! “We have come a long way.”

Peter2 Responses to “Martin Cooper”

  1. Peter Van Acker Says:

    Op maandag 9 juli 2012 -- dus ongeveer 8 maanden na het verschijnen van bovenstaande post -- was Martin Cooper te horen op NPR in het programma “All Tech Considered”. Hieronder kan je het audiofragment herbeluisteren.

    NPR -- Martin Cooper

  2. Peter Van Acker Says:

    En op 24 november was er een quiz in het NPR-programma “Wait Wait Don’t Tell Me” met vragen over Martin Cooper en zijn uitvinding van de eerste GSM. Na het lezen van bovenstaand stukje kan ook jij een drie op drie halen.

    NPR -- Martin Cooper Quiz

Leave a Reply

(Picture beside your name?)