Ingezonden raadsel

Aan de vooravond van mijn vertrek naar Brussel voor een conferentie met de Wereldbank, en met mijn hoofd bij allerlei andere zaken dan bij de blog, biedt een ingezonden raadsel uit Kampala soelaas aan mijn publicatiedrift.

In een donkere loods staat een doos met 5 hoeden, 3 rode en 2 zwarte. Drie mensen gaan naar binnen, nemen een hoed, zetten hem op en gaan naar buiten, met de ogen dicht. Buiten stellen ze zich in een rij achter elkaar, zodanig dat ze allemaal naar voren kijken.

Ze doen hun ogen open en de achterste, die de twee voor hem ziet, zegt: “ik weet niet wat voor kleur hoed ik op heb”. De tweede ziet alleen de ene man voor zich en zegt:  “ik weet ook niet wat voor kleur hoed ik op heb”.  De derde, die niemand ziet, zegt: “ik weet de kleur van mijn hoed”.

Vraag: welke kleur is dat en hoe weet hij dat?

Peter

P.S. Met dank aan Paul van Gool!

2 thoughts on “Ingezonden raadsel”

  1. Maar das een gemakkelijke: de eerste ziet niet twee zwarte hoeden: blijft over z-r, r-z of r-r, de tweede weet het ook niet, maar dat kan enkel als hij geen zwarte voor hem ziet (want als hij wel een zwarte ziet weet hij dat hij een rode heeft) blijft dus over r-r of r-z, dus de eerste heeft een rode…..
    Zo nu lekker slapen….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *