Feb 12 11

Rubin “Hurricane” Carter

door "Peter Van Acker"

Rubin CarterAf en toe hoor je op de autoradio een fragment van een programma dat je het liefst in zijn geheel had willen beluisteren. Zo is het me vergaan toen ik een deel van de geschiedenis van Rubin “Hurricane” Carter hoorde op NPR (“National Public Radio”). Maar dankzij de moderne technologie van “podcasts”, “webcasts”, en “webradio” behoort herbeluistering tot de vele gemakken die de moderne samenleving ons brengt. Alleen zou dit Amerika niet zijn als je voor intelligent gemaakte radio niet een klein beetje moet betalen. Onderstaande uitzending heeft me $4.95 gekost. U daarentegen beluistert het gratis!

Rubin Carter was een veelbelovende middengewicht bokser die in 1966 gearresteerd werd op verdenking van medeplichtigheid aan een drievoudige moord. Hij werd twee keer tot levenslang veroordeeld – waarschijnlijk op basis van racistische motieven – om uiteindelijk in 1985 vrijgesproken te worden.

Wat zijn verhaal zo interessant maakt, is dat Ruben Carter zichzelf ten dele heeft moeten heruitvinden om – na 19 jaar onschuldig vastgezeten te hebben – de gevangenis relatief ongeschonden te kunnen verlaten. De hel zijn we namelijk zelf en het vergt veel moed de destructieve kracht van haat, ook al is die ten dele gerechtvaardigd, te overwinnen.

Ruben Carter – part 1/2

Ruben Carter – part 2/2

Peter

P.S. Ik ben nooit een Bob Dylan fan geweest, maar zijn liedje “Hurricane” uit 1975 heb ik wel steeds goed gevonden, onwetend dat het over Rubin Carter ging. Ik neuriede zomaar wat mee.

Bob Dylan – Hurricane3 Responses to “Rubin “Hurricane” Carter”

  1. Thor Says:

    Heb je ons nu aangespoord tot piraterij? 😉

  2. Peter Van Acker Says:

    Ik denk niet dat Rubin Carter het erg zou vinden. Lijkt me bovendien slechts een klein vergrijp t.a.v. “the bigger scheme of things”.

  3. Lieve Milissen Says:

    Mooie reportage. Vol bewondering voor jouw mooie, trouwe blog! Liefs aan jullie 3en. vanuit Nairobi, Lieve

Leave a Reply

(Picture beside your name?)