Mar 12 24

Retro? Yes, please!

door "Peter Van Acker"

Het moet nu alweer van 2003 geleden zijn dat ik plots tussen mijn digitale muziekcollectie het album “The Soul Sessions” van Joss Stone ontdekte en bij mezelf dacht: “waar heeft Astrid die schitterende muziek uit de jaren 70 gevonden?” Wist ik veel dat dit het debuutalbum van een nieuwe zangeres was. Thans zijn er weer twee nieuwe albums op de markt met een duidelijke knipoog naar vroeger.

Michael Kiwanuka - Home AgainHome Again” van Michael Kiwanuka is zo’n plaat met een uitgesproken retrosfeer. Laat dit debuut aan een leek horen, en die zweert op het hoofd van zijn schoonouders dat het om een oude soulplaat uit de vroege jaren zeventig gaat. De liedjes doen bij momenten denken aan Otis Redding, Bill Withers en de Temptations. Beluister maar eens “Tell Me A Tale”. Het  is alvast een juweel van een song om de plaat mee te openen. Kiwanuka klinkt er aanzienlijk volwassener uit dan zijn leeftijd doet vermoeden – hij is pas 24 – en het jazzy nummer is stijlvol ingekleurd met viool, sax, Rhodes-piano en, jawel, panfluit. Helaas wordt de plaat minder naar het einde toe. We zijn dan ook vooral benieuwd naar zijn opvolger want deze jonge Oegandees – zijn ouders ontvluchtten het regime van Idi Amin – heeft een grote toekomst voor zich.

Michael Kiwanuka – Tell Me A Tale

Mayer Hawthorne - How Do You Do

Een plaat die wel over de hele lijn overtuigt, is “How Do You Do” van Mayer Hawthorne. Hij is duidelijk beïnvloed door de muziek van Curtis Mayfield, Isaac Hayes, Barry White & Smokey Robinson. Ergens las ik dat zijn producer totaal verrast was toen hij de demo van Hawthorne voor het eerst beluisterde. Hij kon niet geloven dat dit nieuwe nummers waren, gezongen door een jonge blanke knul, die bovendien ook nog eens alle instrumenten zelf bespeelde. “How Do You Do” laat zich best beluisteren bij schitterend warm weer, achter het stuur van een “convertible”, met een lange prettige weg voor de boeg. Geniet alvast van “A Long Time”.

Mayer Hawthorne – A Long Time

Als je overigens ook recente retromuziek hebt ontdekt, dan hoor ik het graag van jou.

Peter2 Responses to “Retro? Yes, please!”

 1. Luc Says:

  Zei ik toch? 🙂

  Niet zo heel verre retro, maar toch retro doen denkend aan de 90’s, de schitterende Pains of Being Pure at Heart:
  http://www.thepainsofbeingpureatheart.com/

  Of Neil Youngs van ‘t moment:
  Songs: Ohia / Jason Molina:
  http://www.myspace.com/songsohiajasonmolina
  Band of Horses: http://www.bandofhorses.com/us/home
  en natuurlijk: http://www.neilyoung.com/

  Groetn!
  Luc & co.

 2. Katrien S Says:

Leave a Reply

(Picture beside your name?)