Harpers Ferry

Harpers Ferry - Enchanting view of the Potomac RiverHarpers Ferry is een stadje gelegen aan de samenvloeiing van de Shenandoah en de Potomac. En hoewel het in West-Virginia ligt, grenst het tevens aan Maryland en Virginia.

Hier heeft John Brown in 1859, samen met 21 medestanders, een munitiedepot veroverd met als doel de wapens te verdelen onder de slaven van Virginia. Dit plan werd echter verijdeld door Robert E. Lee, die aan het hoofd stond van een groep mariniers uit Washington DC, en samen met enkele lokale milities, de manschappen van Brown omsingelden en gevangen namen.

John Brown werd berecht, schuldig bevonden aan verraad, en vervolgens ter dood veroordeeld. Zijn proces werd wijdverbreid verslagen door de noordelijke media. Brown werd zowel als een martelaar voor de zwarte slaven afgeschilderd als Amerika’s eerste terrorist.

Browns militante strijd tegen de slavernij en zijn terechtstelling polariseerde de meningen in het land over de slavernij verder. Minder dan twee jaar na zijn executie brak de Amerikaanse Burgeroorlog uit en soldaten van de noordelijke Unie zongen soms voor zij een veldslag aangingen het lied ‘”John Brown’s Body” dat ter ere van de geëxecuteerde held was geschreven.

Nu meer dan 150 jaar later lijkt de scheidslijn tussen blank en zwart nog steeds niet overbrugd. De brutale moord in Florida op de zwarte teenager Trayvon Martin bewijst dat het politieonderzoek niet correct is verlopen, maar ook en vooral dat de spanningen uit het verleden nog steeds niet zijn omgebogen tot een vreedzame maatschappij wars van raciale stereotyperingen. Poor America!

Peter

2 thoughts on “Harpers Ferry”

  1. Ja wel Peter… de woorden “black” en “white” worden inderdaad still gebruikt… dat zei ik tot mijzelf nog gisteren gedurende de nieuwsbericht ivm met het geschiedenis in Florida 🙁

  2. Sommige lagen van de Amerikaanse maatschappij hebben Jim Crow een nieuw pak aangepast maar de inhoud is weinig veranderd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *