Apr 12 09

Stoppen met roken

door "Peter Van Acker"

Stoppen met rokenStoppen met roken is veel eenvoudiger dan je denkt. Ik ben al meerdere malen gestopt en het is me telkens goed gelukt. Laatst stopte ik in januari een volledige week, maar kon het idee niet verdragen dat ik dan met een ongerookte en ongerolde stock van 15 pakjes Drum hemelsblauw zou blijven zitten.

Thans is ook die voorraad tot as en rook vergaan, en ben ik dus opnieuw gestopt, nu al zo’n 8 dagen geleden. Dat gaat wonderlijk wel, alleen wordt ik in mijn dromen geplaagd door zoektochten naar verborgen sigarettenautomaten of steek ik achteloos een sjekkie op om mij pas nadien te realiseren dat ik wel degelijk gestopt ben. Gelukkig blijft het voorlopig nog bij dromen.

Er is nu wel nog één ding wat me bezig houdt: wat te doen met mijn pas in Miami gekochte Cubaanse sigaren? Die rook ik zeker en vast nog op. Dat is beloofd! Dat ben ik verschuldigd aan alle rokers in dit ondermaans bestaan.

Peter19 Responses to “Stoppen met roken”

 1. Isabelle Says:

  Hey congratulations! ;0))))) Proficiat voor dit fantastisch begin!
  En weet je, sigaren roken is niet echt roken hoor! ;0) Men moet toch nog aan ietske kunnen plezier hebben!
  Ik ben nu bijna een jaar zonder sigaretten en voel me zo goed Peter… je moet altijd aan je gezondheid denken… Philippe is ook sinds december gestopt en het verschil is merkbaar ;0)
  Waarom niet een club doen van de “winnaars over sigaretten”? ;0)
  Ben echt gelukkig voor jou

 2. Frans Kenis Says:

  Flink zo, Peter. Volhouden; en van die Cubaanse sigaren willen we wel eens mee genieten… Tot binnenkort hopelijk; dat moet lukken nu we sinds 2 weken terug in Balegem wonen. Groetjes aan Astrid en Etienne.

 3. Mia Says:

  Joepie,weer een beetje meer zuivere lucht erbij.
  Merciekes voor jou inzet Peter!!!!!
  en de sigaren mag je desnoods naar onze Belgische ministers sturen dan kunnen ze eindelijk echte sigaren roken.
  Groetjes
  Mia

 4. Ilke Says:

  Volhouden, Peter!!!! Ik ben nu al zeker 9 jaar gestopt (bij tweede zwangerschap) en daar ben ik echt trots op. Ik voel me ook veel beter. Ik heb ze wel nog een paar jaar zien vliegen…. de sigaretten … voor mijn ogen. Vooral na een lekkere maaltijd met een glas wijn erbij of op feestjes…. maar dat gezelschapsroken is een slipperige weg. Beter heel af en toe een Havana dan??? Ik raad je echt aan voor de moeilijke momenten een surrogaat te vinden (kauwgom, kussen met Astrid, snoepjes, whatever) en je daarvoor goed te belonen (met wat dat moet je zelf maar invullen). Veel geluk!!!!!!
  Ilke

 5. Norbert Says:

  App’s will save you, dear brother. The “Stop smoking” (not rated) app offers you for only 3.99 US $ by way of hypnotherapy a way out of your nicotine addiction. Another app “Sim smoking” (rated 4 stars) offers for only 1.49 US $ a virtual experience of smoking at controllable time intervals, a kind of virtual placebo. A third app of the dozens I found names “Quitting” (rated 3 stars) and it offers “free of charge” pictures -- on the display of your smartphone or Android slate -- of smoker lungs. Kind of getting disgusted every time you feel the urge to smoke a cigarette…

  I couldn’t find though, a “cigarette automate finder in Washington DC” so you know beforehand where not to walk, kind of avoiding the charm.

 6. Maggie Says:

  Beste Peter, ik herken me zo in je verhaal! Om anders te zijn dan anderen, stop ik rond de jaarwisseling meestal met stoppen. In al het feestgewoel rook ik er dan lustig op los, zodat ergens in de tweede week van januari het lichaam begint te schreeuwen om een iets gezonder leven. Dat gaat ieder jaar weer prima!

 7. Rik Franck Says:

  je bent nooit te oud om te stoppen: ik vernam zaterdag dat je vader, na 75 jaar gestopt is met roken, dus je kan nog een paar maal proberen …

 8. De Groote Hilde Says:

  Ik zou je heel veel succes willen wensen, maar denk toch dat het zonde zou zijn t.o.v. die sigaren! Laat ze je maar smaken en rook er één met mij! 😉
  Groeten, xx
  Hilde

 9. Olaf Says:

  Ha die Peter,
  Ik denk dat je met dat verhaal van in je droom de sleutel in handen hebt tot verder succes.
  Dit is een pleidooi voor meer en langer (uit)slapen en dus ook dromen.
  De zoektochten naar verborgen sigarettenautomaten zullen langzaam verdwijnen. Wat rest is een zee van tijd om achteloos sjekkies te paffen.
  En dan gelukkig wakker worden !
  De dju, wat kan het leven een mens soms toch toelachen .
  Warmte en genegenheid,
  Olaf

 10. Luce Depeuter Says:

  Voor speciale gelegenheden kan je nog een sigaartje roken maar geen nieuwe voorraad meer kopen!
  Luce

 11. Denise en Roger en de rest Says:

  Hoi,Peter

  Fantastisch besluit,houd vol!Als docent verzorging probeer ik de leerlingen ervan af te houden.Als opvoeder is het mij helaas niet gelukt om mijn dochters ervan af te houden.Vreselijk.
  Gelukkig is mijn lief sinds dit jaar na zoveel pogingen echt gestopt.Ik ben daar zeer blij mee.Geen ongewilde sigaretten luchtjes in huis.Yeah!!!!
  Ik duim voor je dat je het volhoudt.Het is zoveel beter voor je gezondheid maar dat wist je al toch?
  Denise

 12. Peter Van Acker Says:

  Vannacht gedroomd van een landschap bezaaid met oninneembare bergen met aan de andere zijde het beloofde land waar men ongestoord en met veel plezier kan roken.

  Anderzijds vertelt mijn gratis “app” mij dat ik nu al één week en vier dagen rookvrij ben. Ik heb mezelf 198 sigaretten bespaard en kan daardoor 27 Euro aan iets anders besteden. Jammer dat ze hier geen “cha cha’s” noch “nougatti’s” verkopen.

 13. André Says:

  Volhouden Peter! Volhouden! Ik duim voor jou! Ik ben er nu al bijna 30 jaar van af. En ik heb ook nog vele jaren sigaren thuis gehad … alleen voor het oog. We zullen er volgende maand een (of twee) op drinken, … in een rookvrij cafeetje bij jullie daar in Washington.

  André.

 14. Norbert Says:

  Cha Cha’s en nougatti’s zijn slecht voor je bloedsuiker, Peter. BMI boven de 25? Harder opletten Peter. Opletten er zijn al diabeten in de familie. Maar gelukkig je kan je glycemie ook per gratis app aanschouwelijk bekijken op je smartphone. Je moet je dan wel eerst regelmatig prikken. Daaruit kan je dan afleiden hoeveel Cha Cha’s en ander lekker zoet je al of niet nog mag eten. Wat doen we nog zonder app, al of niet gratis, niet?

 15. Norbert Says:

  Die gratis app die je dat verteld Peter, (zie hierboven) zou die soms Appstrid heten? Je app kan je misschien voor die 27 Euro = 35 US $ mooiere (en dus niet ongezonde) dingen kopen.

 16. Norbert Says:

  Als je dan toch zou beslissen tabac in één of andere vorm te blijven roken, Peter, er is ook goed nieuws voor je. Men heeft vastgesteld bij personen die cholesterol verlagende medicijnen, de zogenaamde statinen (merknamen Zocor, Lipitor, Simvastatine ea) duidelijk minder longkanker en andere long ziekten voorkomen dan bij mensen die geen statinen gebruiken.

  Recent werden de resultaten van onderzoek hierover bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse conferentie van de “American Thoracic Society” in San Diego. Daar werden cijfers van 30 tot 50 % minder kans op het krijgen van longkanker aangehaald.

  Ik las een artikel hierover in FOCUS, een Duits magazine genre “Der Spiegel”. Dat ontvang ik wekelijks gratis als Android app op mijn Kindle Fire. ‘t ja wat doe je nog zonder app, niet, Peter?

 17. Peter Van Acker Says:

  Er zijn er die verslaafd zijn aan sigaretten, en er zijn er die verslaafd zijn aan apps! Het is me overigens niet helemaal duidelijk of de vermelde studie een onderscheid maakt tussen rokers die cholesterol verlagende medicijnen nemen en niet-rokers die die medicijnen nemen. Of ging het specifiek over rokers. En wat met rokers die geen cholesterol hebben maar toch die medicijnen nemen?

 18. Norbert Says:

  In het artikel dat ik in Focus las, staat letterlijk, dat veel verstokte rokers een hoog risico aan onstekings vatbare longziekten lijden o.a. COPD= Chronic Obstructive Pulmonary Disease. In 90 wetenschappelijke onderzoeken onder 750.000 patienten werd vastgesteld dat patienten (dus ook rokers) die statinen innamen 30 tot 50 % minder kans liepen op longkanker.

  Er wordt veel onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van de populaire statinen, oorspronkelijk bedoeld om het cholesterol probleem van veel mensen af te zwakken. Statinen verhogen echter ook de overlevings-kansen van mensen met COPD problemen. Statinen blijken vele ontstekingsprocessen sterk te verminderen of te vertragen.

  Sinds het “American Thoracic congres” in San Diego, USA, plaats vond moet je er zeker wat info over kunnen vinden. Ik stuur je anders het Duitse artikel per email.

  En nee, verslaafd? Ik heb slechts een 10-tal apps geïnstalleerd, maar gebruik ze ook. De interessantste zijn deze die je toelaten magazines als BBC News, Focus, L’express of The New Yorker te lezen. Alles gratis natuurlijk. Wat je op deze bladzijden leest is veel spannender dan het spannenste boek.

  Verder heb ik slechts 2 spelletjes op mijn KF tablet: Backgammon en Patience. Android apps zijn er +100.00 denk ik, met een zoekwoord er naar googlen kan elk kind. Ik dus ook.

 19. Stop met roken Says:

  Kijk zeker ook ‘ns op http://www.stop-met-roken.eu voor meer informatie & tips om te stoppen met roken!

Leave a Reply

(Picture beside your name?)