Gettysburg

Er is een “app” op Facebook met 100 plaatsen die je moet gezien hebben vooraleer je sterft. Die “app” kan alleen maar in Amerika ontwikkeld zijn, want van die 100 plaatsen zijn er 33 in de Verenigde Staten.

Er zijn ongeveer 200 landen in de wereld, en als je ervan uitgaat dat elk land wel één aantrekkelijk “iets” moet hebben, moet je in feite al hersendood zijn om meer dan 30% van alle bezienswaardigheden in de wereld aan één land toe te willen vertrouwen.

Desalniettemin heb ik nu Gettysburg afgehaakt op mijn Facebook-lijst. Wat ik interessant vind aan deze historische plaats uit de Amerikaanse burgeroorlog, is dat de verliezers – de Zuidelijke Staten – ook ruimschoots aan hun trekken komen, maar voor de rest vind ik dit slagveld niet meer bezienswaardig dan pakweg Waterloo nabij Brussel.

ArtilleryGeneral Robert Edward LeeConfederate Flag


Peter

7 thoughts on “Gettysburg”

  1. Indien je een smartphone met 3G aansluiting hebt dan is een goeie app: World explorer 360 Tour guide. Door het feit dat je met je smartphone inlogt over één of andere GSM (3G) antenne weet hij waar je bent, en kan hij uit zijn databank alle toeristisch interessante gegevens in je nabijheid toezenden. De app kost nauwelijks 1.99 Euro.

    350.000 artikelen (rated 0-5 sterren) liggen in de cloud ter beschikking. Monumenten, plaatsen, musea en meer.

    Een universele reisgids als je wil.

  2. Misschien zou een interessante plaats voor je “Bucket list” app een ondertussen beroemde plaats zijn, toch sinds dit WE. Ik bedoel hotel Caribe in Cartagena, Colombia.

    Het hotel ziet er goed uit en hoogst waarschijnlijk het tijdelijk vrouwelijk personeel ook. Die vielen wel in de smaak van Obama’s veiligheids personeel.

    Voordeel, het is een plaats niet in de USA, dit trekt de verhouding trekpleisters in en buiten de USA toch wat normaler, niet soms.

  3. Haha, Tom goed idee, misschien moet ik maar eens kijken hoe je zo’n app in elkaar moet knutselen. Ik zou in elk geval wel volgende plaasten opnemen:
    – Halong Bay of Sapa, Vietnam
    – Great Zimbabwe, Mashvingo, Zimbabwe
    – Okavangodelta, Botswana
    – Etosha, Namibia
    – Tafelberg, Kaapstad, Zuid-Afrika
    – Rode Plein, Moskou, Rusland
    En als ik nog een beetje langer nadenk, zullen er nog wel een paar bijkomen. Misschien kan je me helpen?

  4. Ik heb me niet kunnen houden aan 1 plaats per land, maar het is toch een vrij gevarieerde lijst:
    – Valle de los Incas met alle ruines en vergezichten, Cuzco, Peru
    – Salkantay naar Maccu Pichu trek via Santa Teresa, Cuzco, Peru
    – Gokyo Vallei tot aan de Everest, Namche Bazaar, Nepal
    – Stranden en heuvels van Rio de Janeiro, Brazilie
    – Planalto (hoogvlakte) tussen Potosi en Uyuni, Bolivie
    – Zicht op Beagle kanaal en Tierra del Fuego, Nationaal Park, Ushuaia, Argentinië
    – Boottocht in korjaal de Suriname rivier op boven het stuwmeer, Suriname
    – de kustweg tussen Barahona en Oviedo, met een boottrip op de Laguna van Oviedo bij zonsondergang, Barahona, Dominicaanse Republiek
    – Carretera Austral, tussen Puerto Montt en Cochrane, zuiden van Chili
    – Eiffeltoren bij nacht, in Parijs dus, nog steeds in Frankrijk
    – Sagrada Familia, Barcelona, Spanje
    – Langs de grachten bij nacht, Amsterdam, Nederland
    – Eerste dag van kanotocht op Zambezi vanuit Mana Pools, Mana Pools, Zimbabwe
    – Vallei van de Draa, Marrakech, Marokko
    – Taj Mahal, Agra, India
    – Potala Palace, Lhasa, Tibet
    – Angkor Wat, Siem Reap, Cambodja

  5. Alles hangt veel af van wat je als plaats bestempeld die je moet gezien hebben in je leven. Wij zijn jagers en dus gaan sommigen op dierenjacht met het inzicht te doden, anderen op fotojacht en derden op vrouwenjacht. Wat zij minstens één maal willen zien is dus duidelijk niet hetzelfde voor iedereen.

    EUROPA in zijn geheel, van St-Petersburg tot Sevilla, van Bratislava tot Dublin heeft honderden, duizenden prachtige plaatsen met architecturale, culturele, sociale realisaties. Ook de natuur komt voor in al zijn variaties. Europa heeft alles voor ieder van ons. Je moet het willen zien.

    Wat je moet gezien hebben is een commerciële slogan. Dit is niet voor iedereen hetzelfde. Ik zou best tevreden zijn met de grootste trekpleisters van natuurlijke of menselijke aard in een straal van 300 km rond Brussel.

  6. Europa telt veel “once in a lifetime” te bezoeken trekpleisters.
    “Op bezoek bij onze buren, Europeanen” lijkt me dan ook een betere slogan.

    Wij hebben nog een lange weg te gaan om van Europa een coherente en stabiele leefwereld te maken. Laten we dit niet over aan politici alleen. Doe er zelf wat aan. Beleef Europa. Wordt Europeaan. Bezoek de buren.

    Individuele “City trips” per trein, HST of auto, vliegtuig voor veraf gelegen plaatsen, lijken me een ideale manier om andere mensen en volkeren die ook in Europa leven beter te leren kennen. Als individu ben je dan ook verplicht je aan te passen aan de buur, zijn lokale taal, zijn gebruiken.

    Beter uw Europese buren kennen zal zeker bijdragen tot ons Europeaan zijn. Hun trekpleisters bezoeken ook. In een straal van 300 km liggen prachtige bestemmingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *