Saint Vralkomir

Saint VralkomirVan het gefrunnik in de marge, daar hou ik van. Twee Amerikanen hebben hier een hoogst merkwaardig onderzoek gedaan: “Kan je waarde toevoegen aan objecten middels goed gekozen woorden?” Beide onderzoekers kochten nagenoeg waardeloze voorwerpen op, verzochten vervolgens gerenommeerde schrijvers een goed en aannemelijk verhaal te verzinnen bij die voorwerpen, om ze dan nadien te koop aan te bieden op eBay. De test was of het bijhorende verhaal een hogere prijs kon opleveren.

Zo werd het poppetje in bijgevoegde foto aangekocht voor 3 dollar, vervolgens omgedoopt tot Saint Vralkomir, de patroonheilige van het extreem sneldansen, om dan van eigenaar te wisselen op eBay voor 193,5 dollar. Het uitgebreide verhaal van Saint Vralkomir kan je << hier >> lezen. Ik heb er alvast van genoten.

Marketplace – Saint Vralkomir

Nu begin ik hier plots met een paar andere ogen te kijken naar de prullen die we over de jaren heen verzameld hebben, en waar mijn eega maar geen afscheid kan van nemen. Ze kunnen wat mij betreft een nieuw bestaan op eBay leiden. Werk aan de winkel!

Peter

5 thoughts on “Saint Vralkomir”

  1. Vind ik dit leuk ? Een beetje wel, maar toch niet helemaal. Het gaat hier om een klein hebbedingetje, maar als het gaat over belangrijke zaken, moeten we toch wel beseffen wat we met onze mooie woorden doen. Kennen we niet allen de uitdrukking ‘de hemel op aarde beloven’ ? Enfin, een beetje kritische geest en af en toe wat confrontatie moeten ons behouden van ….

  2. Wat mij betreft is de boodschap heel eenvoudig. De waarde van iets is wat iemand bereid is ervoor te betalen. De mensen kunnen om het even welk verhaaltje verzinnen om het aantrekkelijker te maken. Dat is alles.

  3. Maar eigenlijk is dat poppetje nog een hebbeding. Je krijgt een gepersonaliseerd verhaal bij een prul. Als je de arbeidstijd rekent die de auteur in het verzinnen van het verhaal gestoken heeft, dan is 193 USD waarschijnlijk nog heel bescheiden.

  4. Lees ‘The predictable irrationality’: een bloemlezing van onderzoeken die aantonen hoe voorspelbaar irrationeel mensen handelen. Veel leesgenot!

  5. Wat iets is versus wat je iemand kan laten denken dat iets is… (en wat het effectief gaat voorstellen). Dit is inderdaad relatief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *